Lee Hirschs dokumentar «Bully» fikk mye oppmerksomhet med sin nærgående skildring av mobbing i småbyamerika, og svært gode kritikker når den ble satt opp på kino i Norge i høst. Nå er den faktisk tilgjengelig i sjappa vår også, om du har nerver til sånt på en søndag.

  • Se «Bully» her!

For la det være klart: Hirsch tegner et deprimerende bilde av forsvarsløse barn og et skolevesen fullstendig ute av stand til å ta tak i problematikken, Muligens med litt vel …amerikansk bred pensel. Man får følelsen av at dette kun er én side av historiene til de fem barna han følger.

På den andre side – om man først skal fortelle disse historiene fra én side, er det ikke noen tvil om at han har valgt rett side. Hjerteskjærende og ganske deprimerende greier.

Sterk kost, men det forklarer kanskje allikevel ikke helt amerikanske sensuerinstansers avgjørelse om å gi filmen en såkalt «R-rating» når den skulle opp på kino ifjor -noe som forhindret at den målgruppen den angikk aller mest fikk se den.

Sjekk en liten nyhetssak vi skrev om dette i fjor. Og nei, selv ikke filmens mektige distributør Harvey Weinstein greide å omgjøre denne avgjørelsen.

  • Se «Bully» her!

PS: Men går budskapet hjem? Tja. Her er fem relativt tilfeldige YouTube-kommentar fra filmens trailer