På tide med et vindu ut mot store stygge verden igjen. Denne relativt (altså års-) ferske dokumentaren fra Vice TV, gir et nokså brutalt møte Israels såkalte nybyggere: det vil si politiske og/eller religiøse ekstremister som bosetter seg på det som på papiret en dag skal bli palestinsk land, med en mer eller mindre uttalt målsetting om å «spise seg inn» på disse områdene, jafs for jafa.

Verdens mest beryktede husokkupanter, som det heter i denne dokumentaren.

Mens moderstaten Israel reagerer med en kombinasjon av toing av hendene, stilltiende aksept og direkte støtte. Et trist eksempel, kanskje et av de aller tristeste som finnes, på hvordan ekstremister uten noe mer enn marginal reell støtte får sette dagsorden, på begge sider av denne komplekse og ømfintlige konflikten.

Noen vil kanskje si at dette i alt for stor grad (om ikke noe tilnærmet sammenlignbart med dette ekstreme tilfellet) gjelder i de fleste samfunn, inkludert vårt eget. Problemet er jo at ekstremister gjerne også tyr til ekstreme metoder, som det kan være vanskelig å beskytte seg mot, eller rettere sagt. stoppe effekten av med en gang den der snøballen har fått det lille dyttet og begynt å rulle.

Tross den tidvis litt hipsterbarske Vice-tonen, er det verdt å nevne at mannen bak og foran kamera faktisk er en høyst seriøs og merittert journalist. Simon Ostrocksy har jobbet for såvel Al-Jazeera som BBC Newsnight -noen vil kanskje huske hans avsløring av nordkoreanske slavearbeidere (!) som hugget tømmer for britiske private selskaper (!!) i fjerne nordøstlige provinser av Russland (!!!).

Det klippet kan du se her -DRØY historie, det også.