Potensiell fremtidig snakkis på kronikkplass i kulturavisene om …tja, alt mellom fire måneder og fire år: Peter Mofatts «The Village» hadde premiere på første episode på BBC i Storbritannia på søndag. En slektskrønike fra forrige århundre på den britiske landsbygda. Det i seg selv er jo ikke spesielt enestående.

Det er imidlertid to markante og nokså unike trekk ved dette prosjektet.

For det første er det underklassen som skilles her, ikke herskapshusenes innehavere, deres tjenerskap og småbøndene rundt, slik vi er vant til – serien har allerede lenge før premieren fått stempel som en slags «Anti-Downton Abbey».

Og jada, britene har laaaang tradisjon for sosialrealisme og sosialpornografi fra underklassens perspektiv, men fra Charles Dickens til Mike Leigh er denne tradisjonen forbausende nok nesten utelukkende urbant orientert.

Men viktigere: manusforfatter Mofatt har dessuten en uttalt målsetning om å gjøre «The Village» til en slags britisk «Heimat»  – altså den banebrytende tyske TV-serien (også vist her hjemme) påbegynt på åttitallet, som gjennom tretti timeslange episoder skildret en tysk familie gjennom hele forrige århundre.

Og som fikk kulturavisenes penner dengang til å bable om tv-seriemediets Dickensianske potensiale ca. tjue år før de samme pennenes døtre og sønner leste noe lignende om «The Wire» på nett.

Faktisk skal «The Village», om Mofatt får det som han vil, overgå selv «Heimat» i format, med 48 episoder på skisseblokken. Wow. Med andre ord et prosjekt som vanskelig lar seg bedømme ut fra «sesongpremieren» – noe de avmålte, men også avventende kritikkene så langt ser ut til å ta over seg.

Stort sett nøyer de seg med å slå fast at dette var fryktelig deprimerende saker. Noe som i og for seg ikke er et dårlig skussmål, spør du oss.

¨ALLTID klar for et todøgnsmaraton med traurigheter fra bondelandet!

Neida, men joda. Uansett har vi sans for mye av det Mofatt har gjort tidligere, særlig serien «Criminal Justice», som for tiden ruller og går på svensk TV. Noe så sjeldent som et rettsalsdrama som føles AUTENTISK – kanskje ikke så rart, da Mofatt selv har bakgrunn som skrankeadvokat.

Det store spørsmålet er selvsagt om han klarer å ta med seg autentisiteten videre, når han nå går løs på kildemateriale som på alle måter står ham noe fjernere.

Et godt tegn er det uansett at den første sesongen av «The Village» har Maxine Peake i en bærende rolle. Peake har nemlig blitt noe av en muse for Mofatt etter å ha deltatt i flere av hans produksjoner. Særlig gjør hun inntrykk i andre sesong av «Criminal Justice», som forknytt, undertrykt øvre middelklassefrue og morder.

Altså sesongen som for tiden kan ses på SVT – eller i denne montasjen på YouTube, med GRUFULLT cheesy tonefølge.

Vel, nok prat. Da er det vel bare å holde pusten til serien dukker opp på en skjerm i nærheten.