I dag fyller legenden Jim Brown høyst respektable 77 år.

  • Se «Mars Attacks» med Jim Brown her!

Hvem, sa du? Å, bare mannen som er kåret til tidenes beste amerikanske fotballspiller (altså en spiller av amerikansk fotball, ikke en amerikansk spiller av fotball, om dere skjønner).

Etter at han la opp i 1965 (!), har han blant annet brukt store deler av tiden sin på en filmkarriere – av den typen som kanskje kan kalles noe ujevn, men slettes ikke uten store høydepunkter. Alt i 1967 spilte han i den ganske ultimate tøffasfilmen «The Dirty Dozen».

70-tallet gikk stort sett med til blacksploitationfilmer av nokså varierende kvalitet.

Noe som allikevel ikke tok knekken på Browns karriere, på tross av et litt trått åttitall (med et par actionsmåroller, blant annet i «The Running Man»). Den dels ironiske blacksploitiation-revivalen utover nittitallet ga nemlig et merkbart oppsving, som på mange måter toppet seg med rollen i Tim Burtons «Mars Attacks».

Greit nok, på plakaten og i traileren drukner Brown blant store navn som Jack Nicholson, Michael J Fox, Danny DeVito, Pierce Brosnan, Sarah Jessica Parker, Glenn Close og så videre. Men faktum er at Brown (i filmen teamet opp med det store kvinnelige blacksploitationikonet Pam Grier, som i kanskje enda større grad fikk en legitim karriere utover nittitallet) har en av filmens mest sentrale roller.

Og at han er strålende, i én av maks to filmer i Tim Burtons katalog som undertegnede finner severdig overhodet.

Så skål for deg, gamle gigant!

  • Se «Mars Attacks» med Jim Brown her!

BONUS: et par intervjuklipp fra en dokumentar Spike Lee gjorde om Brown i 2002, ikke uventet (eller uberettiget …) med fokus på Hollywoodsystemets behandling av svarte skuespillere.