I dag er det 55 år siden Wilhelm Reich – den psykoanalytiske pioneeren hvis … smått eksentriske siste leveår er skildret i verdens beste musikkvideo noensinne, med Donald Sutherland i rollen som Wilhelm og Kate Bush som hans sønn Peter.

Både sangen «Cloudbusting» og videoen er nemlig basert på Peter Reichs oppvekstskildring «A Book of Dreams» – en ganske sår skildring av hvordan det er å vokse opp med en far som ikke bare er overbevist om at han har funnet selve universets drivkraft i form av en blå energi som kan høstes inn i spesialkonstruerte skap, og blant mye annet brukes til å styre været, men også om at myndighetene er ute etter hemmelighetene hans.

Reichs noe aparte teorier om energien orgon har faktisk sitt utspring i eksperimenter han gjorde som flyktning i Norge i mellomkrigstiden, før almenn uvilje dels basert på saklig vitenskaplig kritikk, dels på vår hjemlige antisemittisme førte ham videre på flukt til USA.

Men Reichs teorier, også de senere, hadde stor innflytelse i visse kretser i Norge til langt utpå syttitallet – spesielt interesserte anbefales å lese biografien til Ola Raknes, «Ord og orgasme» (2010). Raknes var en av Reichs nærmeste disipler, og besøkte ham såpass jevnlig i USA at han er omtalt flere steder i Peter Reichs bok. Dessuten var han pappaen til Gjedda.

Men nok om dèt. For litt mer saklig info om Reich, kan kanskje denne østerriske TV-produksjonen være en start.