Lørdag som var fylte selveste Martin Scorsese respektable 70 år. Selv om det begynner å bli en stund siden han har laget en film i nærheten av å måle seg med karrierehøydepunktene fra ca. andre halvdel av syttitallet, er det et jubileum vi ikke kan la gå forbi oss i stillhet.

Det vil si, strengt tatt har vi vel allerede gjort det. Ooops. Vi bøter på skaden med en minikavalkade av mindre kjente Scorsesefilmer på nett.

Dokumentaren «Italianamerican» fra 1974 er et førti minutter langt møte med Scorseses foreldre. Kostelig – og ganske søtt.

Kortfilmen «The Big Shave» fra 1967 var unge Scorseses debutfilm – biter oss merke i at man alt her kan kjenne igjen visse senere særtrekk ved filmskaperen. Ikke minst hva angår musikkbruk.

Scorseses cameo i sin egen «Taxi Driver» tåler også et gjensyn i anledning dagen som var.

Historisk øyeblikk: Scorsese og De Niro deler ut en høyst kontroversiell æres-Oscar til Elia Kazan – legg merke til at enkelte i salen (f eks Nick Nolte) demonstrativ forblir i stolene sine uten å klappe. Dette på grunn av Kazans fortid som angiver av filmkolleger til senatets komitè for «antiamerikansk oppførsel», under McCarthy-æraens heksejakt på kommunistsympatisører i filmbransjen. Stygg historie.