Hvilken dag er det i dag? Jo, det er femte mai. Også kjent som Cinco de Mayo – en merkedag for å minnes et slag i den meksikanske delstaten Pueblo, hvor 4000 meksikanske soldater beseiret et kompani franskmenn av dobbelt størrelse.

En merkedag som faktisk er viktigere i USA enn i selve Mexico. Meksikanske immigranter, særlig i stater som California og Texas, omfavnet dagen og ga feiringen en særegen betydning, slik at Cinco de Mayo/feiringen i dag handler vel så mye om å feire meksikansk-(nord)amerikansk kultur.

En liten apropossang:

Og akkurat i år kan vi ikke tenke oss noen mer passende film for anledningen enn Oscarvinneren «Searching For Sugarman».

Hva er vel en bedre feiring av den mexicansk-USAske kulturen (den riktignok noe konstruerte) historien om den sky meksikansk-amerikanske folksangeren Sixto Rodriguez underlige karriereløp fra to mislykkede album på syttitallet til tapte år hvor han jobbet som bygningsarbeider mens sørafrikanere tilbad ham som den nye Dylan, til et comeback i godt voksen alder, ytterligere hjulpet frem av filmens suksess.

Her på Letterman i august:

Og i august i år står han på scenen på Øyafestivalen i Oslo. Blir sikkert så rørende atte JÆLP. I hvert fall hvis du har sett filmen først.

Og på tross av at enkelte surmagede kritikere inkludert MEG har klaget over endel lit merkelige friheter den svenske regissøren har tatt seg med historien, er filmen vel verdt å se. Det kan du for eksempel gjøre i sjappa vår!

PS og sjekk et klipp OM filmen fra 60 Minutes her.