Neste onsdag spiller Ice Cube på Sentrum Scene i Oslo. Den tidligere arkitektstudenten platedebuterte alt i 1986 med Stereo Crew (samme besetning ga året etter ut en svært tydelig Beastie Boys-inspirert(!) EP under navnet C.I.A., men huskes nok noe bedre fra sin tid med gangsterrappionerene N.W.A.

Ice Cube huskes dessverre også litt for godt for en skuespillerkarriere som startet i 1991 med «Boyz N The Hood», men som helst bør forbigås med like flau stillhet som de siste (ca.) 15 årene av hans musikkarriere.

Men – det finnes allikevel mange gode grunner til å se Ice Cube live i 2012, selv om de fleste av dem er godt over 15 år gamle. Her er noen av de fremste av dem (samt et par låter vi dessverre neppe får se på scenen på onsdag).

N.W.A. «Straight Outta Compton»:

Finnes det egentlig noe bedre åpningsspor på noe album i hele verden enn dette? Tror faktisk ikke det.

«Who’s The Mack»:

YOLO, jeg går solo. Sa Cube ikke lenge etterpå.

«Jackin 4 Beats»:

Hadde helt glemt at denne hadde en video!

«Steady Mobbin»:

Utrolig at det bare ble sluppet én singel og video fra Cubes beste album «Death Certificate».

«Wicked»:

Påfølgende «The Predator» er vel offisielt alle rockeres favorittrapskive, og en real crossoversuksess som fyller 20 år om noen få måneder. Eksemplifisert på mage vis ved Red Hot Chili Peppers‘ gjesteopptreden i videoen til «Wicked».

«It Was A Good Day»:

Mens denne Isley Brothers-samplende satiriske perlen står igjen som både en av Ice Cubes siste virkelig gode låter og en av de mest definitive i hele katalogen,

Da Lench Mob «Guerillas In the Mist»:

K-Dee feat. Bootsy Collins «I Thought I Saw A Pussycat»:

Ice Cubes forsøk som platemogul rundt denne tiden er forøvrig STERKT undervurdert, kanskje noe nær et høydepunkt i hans lange og litt brokete karriere. Under etikketene Street knowledge og Lench Mob Records ga han i løpet av noen år ut en rekke glimrende, men stort sett oversette album fra artister som Kam, Lench Mob, Kausion og ikke minst: hans gamle partner K-Dee (AKA Kid Disaaster) fra Stere Crew og C.I.A. – du trenger «Ass, Gas or Cash -No One Rides For Free» i samlingen din, et av tidenes mest funky gnagsterrapalbum, med hjelp fra både Morris Day, Bootsy Collins og Cube selv.

For en alternativ gjennomgang av Cubes karriere som ikke kuttes like tidlig som vår har forresten Oslo-Dj Patski Love (som varmer opp for Cube på Sentrum sammen med Juicy-partner Chris Stallion på onsdag) lagd en fin liten miks, anbefales!

Juicy Presents: Iciest Cubes – Year By Year – Crushed By Patski Love by ClubJuicy

Arkitektonisk bonus:

Og helt på tampen anbefales dette glimrende nye intervjuet med Cube, hvor han blant annet (såvidt) letter på sløret angående den visstnok kommende NWA-filmen.