• Se filmen her!

Noen filmer er i grunnen mer morsomme å snakke om enn å se på. Ridley Scotts «ikke-kall-det-en-«Alien»-prequel» «Prometheus» havner nok inn i denne småtvilsomme kategorien.

Misforstå meg rett: så lenge man ikke forventer noe på nivå med «Alien» eller «Blade Runner» (og ærlig talt, det er tredve år siden ass, get real) har filmen en god del å by på som seeropplevelse. Scotts bruk av komposittbilder fremfor CGI for å skape de fremmede landskapene for eksempel, tar pusten fra deg i stort format, og er imponerende nok også på mindre skjermer.

Til tross for ujevn casting er Rapace og særlig Fassbender virkelig, virkelig gode i sine hovedroller. Og det er en tre-fire action/spenningssekvenser som er fullt på høyde med slike sekvenser i tidligere Scott-filmer, og det sier jo litt. Du må bare bære over med et langt over gjennomsnittlig tåpelig plot, fullt av new age-visvas og logiske gap så store at det er umulig å ikke snuble inni dem.

MEN: det sistnevnte er faktisk med på å gi ekstra verdi til nerdeopplevelsen, og kan by på timesvis med ekstra underholdniong -om du ser den med en person av riktig legning. For å hjelpe samtalen i gang, sjekk ut denne. Men SPOILER ALERT! Ikke finn på å se dette FØR filmen, da.

Bonus-konversasjonstarter for viderekommende: litt synsing om forbindelsene mellom «Prometheus», Kubricks «2001», teoriene til bløffmakeren Erich von Däniken og sist, men absolutt ikke minst: forankringen disse tøyseideene igjen har til ideverdenen til den ultimate, evige nerdefavoritten H.P. Lovecraft.

Og til sist en liten trøstebonus for de som først og fremst er skuffet over at «Prometheus» ikke er «Alien».

  • Se filmen her!