I går var det på dagen 10 år siden Jason Mizel AKA Jam Master Jay ble skutt ned og drept i et platestudio i Queens. Hans gamle bandkolleger i trioen Run DMC «feiret» tidligere i år jubileet med å la seg gjenforene på scenen – til tross for at DMC tidligere har sagt «there is no Run DMC without Jay».

Ai, litt trist. Møtte Jam Master Jay på gata i Oslo en sen natt mot slutten av nittitallet – her følger et eksklusivt sammendrag av samtalen, kan jo kalle det et aldri tidligere publisert intervju om vi vil:

«Jay! I’m a huge fan! Great to meet you! Can you please tell me who played drums on «Perfection»?»

«It was a close, personal friend of mine».

Dette sier kanskje mest om hva undertegnede går rundt og lurer på en random lørdag kl 03:15. Har senere funnet ut at det var Jay selv som spilte trommer på den låta. Den skøyeren.

Uansett, vi markerer (gårs)dagen med en eksklusiv visning av Run DMCs første og eneste spillefilm, den sjeldent sette actionfilmen «Tougher Than Leather».

Filmen har rykte på seg som en legendarisk kalkun og et gedigent penge- og tidssluk for både gruppen selv, plateselskap og bakmennene Russel Simmons (Runs bror) og Rick Rubin (på den tiden mest kjent for å ha startet plateselskapet Def Jam sammen med Russell). Den senere buddhisten og Johnny Cash-produsenten Rubin skrev manus og sto for regi selv (og tok en av skurkerollene), og det er nok en grunn til at han ikke endte opp med en karriere som filmskaper.

Men – filmen er ikke uten en viss sjarm, særlig stilmessig, som en odd og nokså original blanding av spaghettiwestern, blacksploitation og en liten teint quirky NY-indie a la Jim Jarmusch – Richard Edson fra «Stranger Than Paradise» er det nærmeste du kommer en proff skuespiller i filmen. På en rolleliste som ellers er dominert av venner og kjente, foruten gjestespill fra rapkollegene Beastie Boys og Slick Rick finner vi:

– Run og Russels pappa (!) som fengselsdirektør

– fotograflegenden Glen E Friedman som random skurk

– Paradise fra X-clan som ransmann

– en åpningsmonolog fra Public Enemys Flavor Flav som høres ut som en tidlig versjon av hans snakkeparti på denne. Det er forøvrig Jam Master Jay som skal ha overtalt Russell til å gi Public Enemy platekontrakt, ikke lenge før denne filmen.