Dagens videotips: En dokumentar som gjennom barns øyne finner skjønnhet der vi ser kaos
Vi har snakket om ham før. Det vil si, vi har snakket om den litt over middels irriterende voiceoveren hans, som satte sitt … overtydelige, irske preg på den ellers utmerkede 15-delers tv-serien om filmens historie, som nylig har rullet over skandinaviske skjermer.
Vi har vel strengt tatt ikke nevnt navnet hans engang, men Mark Cousins var altså eteblert som filmkritiker i Nord-Irland lenge før han tok fatt på den smått stormannsgale tv-serien sin.
Innimellom har han også gjort noen mindre, kunstfilmaktige prosjekter på egen hånd (og/eller sammen med Tilda Swinton) – stort sett uten unntak forskjellige former for metakommentarer om filmmediet og filmhistorien, såklart.
«The First Movie» fra 2009 er intet unntak i så måte.
Konseptet er enkelt: Cousins gir tre HD-kameraer til tre barn i den bittelille byen Goptata, som ligger i det såkalte irakiske Kurdistan, eller de selvstyrte kurdiske regionen i Nord-Irak som noen foretrekker å kalle det (la oss ikke tråkke inn i det minefeltet).
Den ferdige filmen er klippet sammen av hva de tre barna valgte å filme. Resultatet blir en slags øvelse i å finne skjønnhet og poesi i turbulente omgivelser – midt i minefeltet om du vil. Aner meg at det mest av alt er ment som en meditasjon over filmkunstens funksjon i verden som sådan, mer enn som en dokumentar om et spesifikt sted.
Du kan se hele filmen her, eventuelt i spilleren her:
Om du holder ut voiceoveren til Cousins da. Selv har jeg blitt vant til den etter 15 episoder med filmhistorie, finner den faktisk nesten beroligende og betryggende etterhvert!