Vi har snakket om ham før. Det vil si, vi har snakket om den litt over middels irriterende voiceoveren hans, som satte sitt … overtydelige, irske preg på den ellers utmerkede 15-delers tv-serien om filmens historie, som nylig har rullet over skandinaviske skjermer.

Vi har vel strengt tatt ikke nevnt navnet hans engang, men Mark Cousins var altså eteblert som filmkritiker i Nord-Irland lenge før han tok fatt på den smått stormannsgale tv-serien sin.

Innimellom har han også gjort noen mindre, kunstfilmaktige prosjekter på egen hånd (og/eller sammen med Tilda Swinton) – stort sett uten unntak forskjellige former for metakommentarer om filmmediet og filmhistorien, såklart.

«The First Movie» fra 2009 er intet unntak i så måte.

Konseptet er enkelt: Cousins gir tre HD-kameraer til tre barn i den bittelille byen Goptata, som ligger i det såkalte irakiske Kurdistan, eller de selvstyrte kurdiske regionen i Nord-Irak som noen foretrekker å kalle det (la oss ikke tråkke inn i det minefeltet).

Den ferdige filmen er klippet sammen av hva de tre barna valgte å filme. Resultatet blir en slags øvelse i å finne skjønnhet og poesi i turbulente omgivelser – midt i minefeltet om du vil. Aner meg at det mest av alt er ment som en meditasjon over filmkunstens funksjon i verden som sådan, mer enn som en dokumentar om et spesifikt sted.

Du kan se hele filmen her, eventuelt i spilleren her:

Om du holder ut voiceoveren til Cousins da. Selv har jeg blitt vant til den etter 15 episoder med filmhistorie, finner den faktisk nesten beroligende og betryggende etterhvert!