Gårsdagens Brennpunkt på NRK introduserte oss til noe så sjeldent som en vaskeekte norsk trippelagent (minst) – den barnepornodømte realitydeltageren Christian Høibø.

Det er lov å håpe at PST tok opplysningene til Høibø med litt større klyper salt enn Brennpunkt-redaksjonen, for å si det sånn. Selv om det er grunn til å stille spørsmål ved hva slags personer PST egentlig rekrutterer, og på hvilken måte disse kildene behandles, under slike dekkoperasjoner. Noe dette blogginnlegget vel understreker. Vi trodde infiltrasjon var en jobb for proffer?

Ta Joseph D. Pistone, en av tidenes mest berømte og etter alt å dømme mest profesjonelle infiltratører. FBI-agenten ble valgt ut til å infiltrerere mafiakretser blant annet fordi han snakket italiensk flytende – og fordi han aldri svettet under press.

Begge deler egenskaper han fikk rikelig bruk for under sin seks år lange infiltrasjon av mafiaens (hovedsaklig) Bonnanno-familie i New York, fra 1976-1982. Under navnet «Donnie Brasco» -som også ble navnet på filmatiseringen av Pistones bok om operasjonen i 1997, med Johnny Depp i hovedrollen.

Og om det kanskje er litt vanskelig å se for seg en fyr som Johnny Depp passere som hardkokt kriminell, er det litt lettere å se for seg Pistone i rollen. Her fra et intervju på Arsenio Halls nedlagte talkshow, rundt lanseringen av Joe Pistones bok.

Og her er Pistone som kilde i en National Geographic-dokumentar om New York-mafiaen på syttitallet, med fokus på den spektakulære operasjonen hans.