Her om dagen klaget Dagbladets kulturredaktør over mangelen på opprør blant KIDSA i dag. I en artikkel med ca eksakt like lange perspektiver bakover som redaktørens eget livsløp, morsomt nok.

I virkeligheten var nok også OPPRØRET alltid bedre før. Og det finnes de som, om de hadde vært anlagt slik, kunne sittet og bitchet over både 70-. 80- og 90-tallets tafatte liksomopprør.

Den svenske forfatteren Birgitta Stenberg er definitivt en av dem. I fjor var hun gjenstand for en høyst fascinerende dokumentar om sitt livsløp, som passende nok ble vist på svensk TV i anledning kvinnedagen fredag, og dermed er fritt tilgjengelig på nett i en måneds tid igjen.

Lisa Belfrage og Marianne Gustavssons dokumentar tar etter eget utsagn utgangspunkt i Janis Joplin-sitatet «Freedom is just another word for nothing left to loose» – strengt tatt et Kris Kristofferson-sitat, da. Matt Stone og Trey Parkers «Freedom isn’t free, there’s a hefty fucking fee» kunne vært en alternativ tagline.

For «Alle vilda» styrer ikke unna kostnadene ved et livsløp som Stenbergs. Og for et livsløp det har vært!

Stenberg forlot koselige Visby til fordel for kontinentet alt rett etter andre verdenskrig. Og i dokumentaren går den under innspillingen straks åtti år gamle Stenberg i sine egne fotspor på det samme kontinentet, og oppsøker gamle venner og elskere av begge kjønn.

Resultatet er en rekke fascinerende og uvanlig åpne møter, og selv om man er innom både seksualliv og amfetaminmisbruk er dette allikevel bare en brøkdel av historien om Birgitta Stenberg – blant elskerne som ikke oppsøkes finner vi blant andre (for lengst avdøde) Kong Farouk av Egypt…

En neddempet, men fengslende liten perle av en dokumentarfilm, som utmerket godt kan sees med stort utbytte selv for de som ikke har noe forhold til Stenberg eller bøkene hennes.

Det hadde ikke jeg når jeg snublet over den på TV i, men jeg ble allikevel ganske jævla fengslet av historien hennes.