På tide med et gjensyn med en av de virkelig store dokumentarklassikerene: «Grey Gardens» fra 1975 skildrer den smått eksentriske tanten og kusinen til selveste Jacqueline «Jackie O» Kennedy Onassis, «store» og «lille» Edie Beales! En skildring som i sin samtid dels ble oppfattet som kontroversiell, for nærgående i sin skildring av sine subjekter.

Den adskillige mer stuerene statusen dokumentaren har i dag, sier kanskje noe om dokumentarfilmens status da og nå? Og muligens også litt om hva ti-femten år med realityfjernsyn har gjort med sjelslivet vårt, om man skal være litt mer krass.

Den har den noe tvilsomme æren av å være den første dokumentarfilmen som har blitt satt opp som Broadwaymusical (!?). Et lite utdrag her:

I tillegg har en blitt fiksjonalisert som TV-film med Jessica Lange og Drew Barrymore, for HBO. Den kan du i skrivende stund se på NRKs nett-TV! En slags oppfølger, med ubrukt materiale fra den opprinnelige filmen, kom i 2006. Med scener som forklarte opptil flere mysterier fra den første filmen. For eksempel hva som egentlig hadde skjedd med taket.

En siste liten bonus: et radiointervju med to av filmens (fire) regissører, Albert Maysles og Ellen Hovde, finenr du her.  Etterhvert også med lille Edie i studio og store Edie på telefon!