Her er en obskur godbit: «Lefty-Erinnerung an einen Toten in Brooklyn» er en tysk tv-dokumentar fra 1977.

Max H. Rehbein og hans menn tilbragte en sommer sammen med den beryktede Brooklyngjengen The Sex Boys (!!). Tilfeldigvis den varmeste sommeren på flere tiår, samme sommer som massemorderen Son of Sam skapte frykt og paranoia over hele New York og det berømte strømbruddet – og ja, Rehbein lot kamera rulle også under de kaotiske tilstandene under strømbruddet (preget av plyndring og rent lovløse tilstander, særlig i Brooklyn …).

Vi snakker om en sommer som også har blitt skildret svært minneverdig flere ganger i fiksjonsfilmens univers, ikke minst i Spike Lees underkjente «Summer of Sam». Mens filmen i sin tematikk og skildring av sine hovedpersoner viser at Walter Hills «The Warriors» nok var en langt mer realitisk og naturtro skildring av New Yorks gategjenger mot slutten av syttitallet enn man kanskje skulle tro betraktet fra geografisk og tidsmessig avstand. Særlig hva angår det estetiske (eller mote/bekledning).

Men dette er altså the real deal, ufiltrert, om enn med en tidvis irriterende tysk voiceover (og ingen undertekster). Preget av å være filmet i en periode med voldomme omveltinger, ikke bare sosialt, men også kulturelt: sjekk scenen mot slutten hvor svarte og puertoricanske gjengmedlemmer danser til Kraftwerk i et provisorisk diskotek kledd opp som spøkelseshus for en ny forståelse av hvor radikal, nesten utenomjordisk, hip hopens fødsel var.

Dokumentaren er aldri utgitt på hverken dvd eller andre formater – det slår meg at dette kan skyldes nettopp Kraftwerk. Electropioneerene er nemlig notorisk uvillige til enhver lisensiering av sin musikk til ethvert produkt eller sammenheng de ikke selv har 100 prosent kunstnerisk kontroll over. Fantastisk band, men faen: for noen kjipinger.

Uansett er det kun den der Tuba som gjelder, så lenge videoen er oppe (tidligere postinger er blitt fjernet).

BONUS: for de som måtte lure på hvor den hypnotiske «kjenningsmelodien» er hentet fra, lånte Rehbein den fra det franske synth/progbandet Space Art.