Husker du «riot grrls»-bevegelsen? En slags feministisk grasrotsbevegelse konsentrert rundt fanziner og musikk, med røtter i amerikansk punk/hardcore og i stor grad grad overlappende med grungens storhetstid.

Vel, i 1996 bestemte den unge, filminteresserte Michael Lucid fra Los Angeles seg for å dokumentere en gruppe jenter på sin high school, som selv identifiserte seg med denne bevegelsen. Fire år senere, når han gikk på filmskole, kuttet han ned dokumentaren fra en time til 20 minutter, og resultatet er en tidskapsel, som i tillegg er i ferd med å «gå viralt» etter at Lucid (som har vært en såkalt lovende kortfilmskaper siden tidlig totusentall) lastet «Dirty Girls» opp på YouTube.

Vel verdt å se, enten du synes søstrene Amber og Harper og gjengen deres er verdens tøffeste unge jenter, fniser litt av talene om at kvinner må stå sammen når de kryssklippes med fanzinen deres som består av tynt forkledde hatske angrep på de andre jentene på skolen deres, eller kjenner litt på begge deler.Først og fremst er filmens skildring av den oppskrudde konflikten mellom jentene og resten av skolen en påminner om om at «Helvete er de andre».

Vice Magazine har forresten tatt en Skypesamtale med Amber og Harper i dag. Spoiler: Det blei folk av dem også! Dryppene av informasjon om familieforretningene gir riktignok litt tyngde til argumentet til dude fra 8:18 i dokumentaren.

PS: Takk til twitteren til Musikkavdelingen, Trondheim Folkebibliotek for å gjøre oss oppmerksom på denne!

PS II: Og om du lurte på hva den svært tidstypiske musikken var: