Midt i den svenske skjærgården utenfor Stockholm, i et sjokkrosa eventyrhus kalt Villa Frankenborg som også fungerer som jordisk ambassade for Andromedagalaksen (!), bor en 76 år gammel mann.

Siden 1959 har han lagd elektronisk musikk på egenkonstruerte instrumenter, blant annet en synthesizer som «spiller på dine følelser» (!) og tilsvarende absurde innretninger.

På 60-tallet fikk Ralph Lundsten en del anerkjennelse av etablissementet (som en del av tidens fascinasjon for elektronisk musikk, som en slags samtidig av vår egen Arne Nordheim, kan man kanskje si), og komponerte blant annet kjenningsmelodien til Radio Sweden International.

Men Ralph foretrakk å gå sine egne veier, og det spørs nok om ikke den samme lett eksentriske estetiske sansen som kan spores i hans sjokkrosa eventyrhus var med på å gradvis gjøre han til … noe i nærheten av en «outsider-artist» og eksentriker, med en mengde rare (og dels glimrende!) LP-utgivelser på syttitallet fokusert rundt temaer som skrekkfilm, disco og, kremt, erotikk.

Men han har likevel dukket opp på svenske tv-ruter med jevne mellomrom, som en slags kuriosa-reportasje-stayer, gjerne om sommeren så klart. Øverst fra 2006. Her fra åttitallet – sjekk de tidsriktige fargene på antrekket!

Her på barne-tv helt tilbake på syttitallet. No offense, men er Ralph sett med dagens øyne en … litt creepy barne-tv-onkel, kanskje?

«Man kan faktisk spela gjenom at trykka hvarann på nesan, eller pussas och kramas.»

Og til sist i et sesongatypisk innslag fra julen 2010.

De siste tjue årene har Lundsten kjempet en langsom kamp for å gjøre Villa Frankenborg til et museum når han en gang går bort. Håper han får det til. Hadde vært et tristere Skandinavia uten et Villa Frankenborg.