Ingen spesiell anledning til dagens tips, vi synes bare det er på sin plass å minne dere på den fabelaktige filmskuespilleren Wenche Foss.

«Er det nødvendig da?», sier kanskje noen, og neida, heller ikke etter hennes bortgang i 2011 kan det påstås at Wenche Foss har forsvunnet fra den norske offentligheten.

Men det er liksom champagnedrikkeren, homoikonet, den gamle skrulla, mammaen til Fabian og til nøds bittelitt teaterlegenden Wenche Foss vi minnes. Fakta er at Wenche Foss sannsynligvis er en av de mest naturlige filmskuespillerene dette landet har fostret.

Dessverre var hun aktiv i en tidsalder hvor vi stort sett aldri produserte filmer verdig hennes begavelse. Men bare sjekk hva som skjedde den kanskje eneste gangen hun deltok i en filmproduksjon (vel, strengt tatt en TV-produksjon) verdig hennes evner, i Ingmar Bergmans «Scener Ur Ett Äktenskap» fra 1973.

Hvor hun bare gjør én scene, men for en fabelaktig, nær ti minutter lang oppvisning dette er – Wenche Foss spiller moren til Marianne i Liv Ullmanns skikkelse.

Og spiller ærlig talt fletta av Norges, og en av hele Skandinavias, beste filmskuespiller gjennom tidene.

DERFOR elsker vi Wenche Foss. Hvil i fred!