Jula er tiden for tradisjoner, og blant de mer moderne tradisjonene står animasjonsfilmer forbausende sterkt hos forbausende mange av oss. Her på Comoyo Filter har vi også våre tradisjoner. På tirsdager pleier vi å poste eller snakke om dokumentarer, og da passer det vel godt på denne dagen å nevne den ferske dokumentarfilmen «Persistence Of Vision». Kevin Schrecks dokumentar er historien om animasjonsfilmen som tok 28 år å lage -en verdensrekord.

Animatør Richard Williams begynte nemlig alt i 1964 produksjonen på det som i 1992 skulle bli utgitt som «The Thief And The Cobbler». I utgangspunktet basert på folklore fra den arabiske verden, med en visuell stil inspirert av persiske miniatyrer, og med ambisjoner om å bli den mest storslagne animasjonsfilmen noensinne.

Men Williams fikk ikke finansiert filmen ferdig før etter at han hadde jobbet som animasjonssjef på  «Who framed Roger Rabbit?» -en jobb han forøvrig fikk på grunnlag av ufullførte scener fra sitt drømmeprosjekt. Dessverre endte Warner Brothers opp med å ta fra Williams kontrollen over filmen bare måneder før den endelig var ferdig, muligens i panikk over å måtte konkurrere med Disneys «Aladdin», som jo beveget seg i lignende mytisk farvann. Dette løste Warner med å gjøre om «The Thief And The Cobbler» til en slags billig Disneykopi under navnet «Arabian Knight». Selvsagt. Trist historie.

Men mens vi venter på at «Persistence Of Vision» får noen norsk visning eller dukker opp på nett, kan vi ta en titt på en fanedit av «The Thief And The Cobbler», som så langt som mulig følger Williams’ klipp, instruksjoner og intensjoner.

Samt en skikkelig julete bonus -Charles Williams’ TV-animasjonsversjon av Charles Dickens’ gode gamle julefortelling fra 1971, som ga Williams hans første Oscar.