Det er blitt til at vi gjerne bruker søndagsutgaven av denne spalten til å markere diverse jubileer (foruten at vi ALLTID bruker søndag til å anbefale film du kan leie fra våre egne arkiver).

I dag blir det et oversnittlig rundt ett. Ifølge tradisjonen var det nemlig på denne dagen, år 753 før Kristus, at tvillingene Romulus og Remus (oppfostret av en hunnulv!) skal ha grunnlagt Roma. I dag er det temmelig klart at dette er en mytisk historie, men allikevel markeres altså Romas 2766-årsdag (puh!) etter tradisjonen i dag. Ikke rart at de kaller byen for den evige by!

Så hvorfor ikke en Roma-film i kveld? Det er mildt sagt litt å velge i, byen har en like sentral plass i filhistorien som i verdenshistorien, minst. Her er tre forslag fra sjappa!

«Sciuscià» (Vittorio De Sica, 1946)

Denne historien om to skopussgutter finner sted og er filmet rett etter andre verdenskrig, av mesteren De Sica, og regnes som en av de første av de banebrytende italienske neorealistiske filmene. Se filmen her!

 

«The Talented Mr. Ripley» (Anthony Mingella, 1999)

Den klart beste filmen til oppskrytte og avdøde Anthony Mingella – med en suveren Matt Damon i hovedrollen og blant annet Philip Seymor Hoffman og Gwyneth Paltrow i såkalt små, men sentrale roller. Trenger du flere grunner til å se den, har du jo alltids Roma. Se filmen her!

«The Belly Of An Architect» (Peter Greenaway, 1987)

Er det arkitektur som er greia di, er dette filmen. Greenaways film tar utgangspunkt i arbeidet med en utstilling til ære for den franske neoklassisistiske arkitekten Boullée, i Roma. Dermed ingen bombe at den er mildt sagt mettet med intellektuelle (og visuelle, såklart) referanser til både arkitektur og historie.

Ellers vil de som kun kjenner Brian Dennehy fra hans mange karikerte machoroller i b-thrillere og c-komedier, muligens få seg en overraskelse over hvor god han er i denne filmen. Se filmen her!

PS: De siste to filmene hentet vi forresten fra denne listen, vel verdt å sjekke ut om du ikke nøyer deg med TRE Roma-filmer på rappen.