Se filmen her!

2007-komedien «Hot Fuzz» fungerte på mange måter som en slags oppfølger til den uventede braksuksessen «Shaun of the Dead», i hovedsetene fant man i hvert fall den samme trioen bestående av Edgar Wright (regi/manus), Simon Pegg (hovedrolle/manus) og Nick Frost (hovedrolle).

Her til lands huskes kanskje førstnevnte film både bedre og litt varmere, men «Hot Fuzz» ble faktisk en enda større suksess enn «forgjengeren», i hvert fall kommersielt sett og internasjonalt. Underlig nok – fordi en av filmens mest grunnleggende tvister/vitser er nokså umulig å forstå utenfor de britiske øyer. Eller i det minste vanskelig å «catche» med mindre man har langt over gjennomsnittlig entusiasme for britisk filmhistorie.

Filmens (mildt sagt) overivrige nabolagsvaktpatrulje er nemlig sammensatt av en rekke britiske erkeveteraner fra etterkrigstidens film-, tv- og teaterhistorie. OK, sjefsskurk Timothy Dalton (som gjør en briljant jobb!) kjenner nok de fleste fra sin periode som 007. Her er en liten introduksjon til noen av de andre, så får du selv avgjøre om det frister til et gjensyn med ferske nerdebriller.

Edward Woodward:

Internasjonalt sett best kjent (dvs relativt alment glemt) for sin rolle i den amerikanske serien «The Equalizer», men Edward Woodward hadde en lang og omfangsrik karriere som allikevel på mange måter ble toppet med den ultimate britiske kultfilmen «The Wicker Man» fra 1973. En film du må se, av langt flere årsaker enn at du mister ca ti-femten små vitser og referanser i «Hot Fuzz» om du ikke har sett den. Woodward døde dessverre i 2009, så dette ble en av hans aller siste roller.

 

Billie Whitelaw

En dame med en minst like allsidig karriere som Woodward. Muse/favorittskuespillerinne for selveste Samuel Beckett på scenen. På filmlerretet kanskje best husket som Mrs Baylock i den første «Omen»-filmen. Like creepy begge steder, si! Men til gjengjeld er hun ganske nydelig på omslaget til The Smiths-singelen «William, It Was Really Nothing», i et stillbilde fra filmen «Charlie Bubbles» (1969).

 

Kenneth Cranham

Det er så vi aner et lite mønster i allsidigheten her: i hjemlandet er Kenneth Cranham best kjent som tittelrolleinnehaver fra nostalgia/humor-serien «Shine On, Harvey Moon» på begynnelsen av åttitallet. Samtidig har han en viss nerdekredibilitet fra sin rolle i den andre «Hellraiser»-filmen.

 

Patricia Franklin

Gjenganger i frekkasfilmene i «Carry On»-serien – og mora til gitaristen i Ash! Altså hen pene i den hvite genseren her:

Se filmen her!