Tendensen til å markere alskens jubileer har kanskje tatt litt av etterhvert. Men må allikevel kjapt nevne at denne spalten fyller et år i dag!

Takk til de som har fulgt med på denne FANTASTISKE REISEN. Neida/joda.

Og selv om «Bad» muuuligens kun var Michael Jacksons tredje beste album gjennom tidene, var det vel en viss grunn til å feire de 25 år albumet fylte fjor. Det ble i hvert fall markert på (i Jackson-sammenheng uvanlig) verdig vis med Spike Lees dokumentar om tilblivelsen av albumet og videoene som fulgte det.

Lee har mer enn nok filmnerd i seg til at sekvensene med Martin Scorsese og resten av teamet bak videoen til tittelkuttet blir særlig minneverdige – i samme ånd er det en interessant sekvens som dissekerer Jacksons favoritt-Hollywoodmusicaler.

Og mens Lees aktivistiske og nokså kompromissløse holdninger til rase i Amerika (og i Amerikas popkultur), ofte kan føre til noen ganske påklistrede scener som ødelegger både rytme og troverdighet i spilefilmene hans, gir de her noen nokså betimelige og interessante perspektiver til mannen og fenomenet Michael Jackson, som få andre enn nettopp Spike Lee kunne tilført. Ikke minst får vi endelig vite hvem Annie er, og hvorfor hun er/ikke er OK.

Det er i grunnen litt rart at det ikke finnes flere gode dokumentarer om et så fascinerende menneske og tilfelle som Michael Jackson. Lag en TV-serie eller noe, Spike!

I mellomtiden ligger faktisk «Bad 25» ute på NRK nett-TV. Shamone!

  • Se «Bad 25» hos NRK her, NÅ!