I dag er det 47 år siden Joseph-Desirè Mobuto, senere/bedre kjent som Mobuto Sese Seko, tok makten i Kongo, som han døpte om til Zaire og styrte i over 30 år, hvorav de fleste med jernhånd.

En trist historie, som (uten at vi på noen måte skal se bort fra det kolionalistiske bakteppet, eller vestlige styresmakters dels beskyttende hånd over Mobuto) på mange måter utgjør bakgrunnen for dagsaktuelle tragiske hendinger i regionen.

Muhammed Ali-dokumentaren «When We Were Kings» (1996) gir noen avslørende glimt av den totalitære galskapen til Mobuto – den handler nemlig om Alis legendariske kamp mot Foreman i daværende Zaire i 1974. På mange måter et ekstravagant PR-stunt fra Mobutos side, med Ali, Don King og Foreman som villige medløpere/nyttige idioter/kyniske horer.

Mobuto og King sørget på samme tid for å arrangere en ikke særlig mye mindre ekstravagant musikkfestival, noe som gjør at denne på mange måter triste og dystre dokumentaren har et KICKASS livsbejaende soundtrack, med liveopptredener fra BB King, James Brown, The Crusaders mfl.

The Fugees‘ spesialskrevne tittellåt var heller slettes ikke verst.

Kokko fun fact: gjesterapper (sammen med A Tribe Called Quest og Busta Rhymes) John Fortè ble i 2000 arrestert for kokainsmugling i stor skala. Fra fengselscellen fikk han etterhvert støtte fra selveste Carly Simon (!) og sønnen hennes, som jobbet så iherdig og effektivt for Fortès sak at de via den republikanske senatoren Orrin Hatch fikk George W. Bush til å føre rapperen opp på den listen over straffedømte som en avtroppende amerikansk president etter tradisjonen har fullmakt til å benåde.

Et par andre ting verdt å notere seg med denne låta: sannsynligvis den siste gode låten The Fugees noensinne lagde. Og sannsynligvis den beste låta med ABBA-sample frem til denne: