Æsj og isj. 2011 ble et år diktatorstanden vil forsøke å glemme så fort som mulig. Mange har blitt arbeidsledige og ydmyket, noen har betalt med livet og med Kim Jong-Ils tragiske bortgang i helgen har vi fått et midlertidig nordkoreansk diktatorvakuum før minstemann i slekta overtar skuta på nyåret.

Det vil si, i og med at sjuende far i huset, Kim Il-Sung ble erklært president til evig tid etter sin død i 1994, blir jo ikke minst’n toppdirektør, men han får i hvert fall bestemme over regjeringen. Det er forresten en flertallsregjering.

Uansett… Dette vakuumet kan være en fin anledning til å ta en sjelden titt på det Kim Jong-Il fikk til med Nord-Korea før han så tappert måtte gi opp kampen mot en eller annen lett unngåelig livstilssykdom i sitt eget private luksustog. Ett av ytterst få kikkhull inn i hemmeligheten er vedlagte dokumentar.

Noe av det mest risikable man kan utsette seg selv for er å lage en dokumentar fra innsiden av Nord-Korea. Amerikanske Shane Smith og vennen hans Jamie har lykkes med nettopp dette kunststykket. De får visum, tillatelse til å medbringe et lite håndholdt kamera og får lov til å bli kjørt gjennom den standardiserte nordkoreanske turistløypa.

I The Vice Guide to North Korea får du ikke se lidelsen, undertrykkelsen og fattigdommen med egne øyne, men du ser skyggene dens forsvinne rundt hjørnet hele veien.

Du får se et forkvaplet rikes fortvilte forsøk på å late som om alt er i sin skjønneste orden, og vet du ikke noe særlig om Nord-Korea får du se noe du definitivt ikke trodde fantes. Ta vel imot verdens rareste land.

Fun fact: Bassisten i Seigmen heter Kim Ljung.