Whitney Houston har vært død i nøyaktig en måned før den første dokumentaren om hennes liv dukker opp på en norsk TV-kanal («Whitney Houstons liv», TV 2 20:00). Det skulle vel tilsi at den har vært ferdig produsert i et par uker allerede? Æsj. Nekro-æsj.

Nei, for en mer etisk forsvarlig variant av «stemmer fra graven», er «Åndenes makt» på TVNorge et langt tryggere valg. Kveldens episode hanlder om en gammel gård i Stavern som har vært i familien Anviks eie i generasjoner. «Men det er ikke bare familiemedlemmene i kjøtt og blod som bor på stedet». Ai ai. Ser frem til overbevisende dramatiseringer av tunge uforklarlige skritt i trappa, med passe subtil skummel musikk, muligens også en kaffekopp som har blitt borte? De pleier å bli det. Borte. Altså kaffekoppene. I dette programmet.

Som etter all sannsynlighet byr på langt mer seriøs TV-journalistikk enn programmet om «Whitney Houstons utrolige liv, fra hennes fantastiske musikalske prestasjoner, til hennes vanskelige personlige liv og kamp med avhengighet». Og ikke minst: suverent mye mer underholdningsverdi. Så kan du heller sette på noe Whitney og sippe litt (i dobbel forstand) til portvinen, etter at du er ferdig med å le (og OK, kanskje skvette litt også, hvis kveldens ånder er ekstra skumle. Det hender!).

PS: For øvrig er YouTube-videoen over preget av over gjennomsnittlig mye feilinformasjon og manglende informasjon. «Memories» er ikke en uutgitt Whitney Houston-låt, men en låt med Bill Laswells (tidvis glimrende) postfunkband Material, med Whitney på vokal og frijazzgigant Archie Shepp på saksofon, gitt ut i 1982. Selve låten ble opprinnelig innspilt av progpioneerene Soft Machine i 1967, men ikke utgitt før i påfølgende tiår. Nydelig den originalen også.

 

SE OGSÅ
Hellstrøms mesterkokk (TV3 19:00)
Casino Royale (TV3 21:20)
Korrespondenterna (SVT2 23:00)
Hva Skjedde med Mugabe? (NRK2 23:45)