Visste du at «NAV» (TVNorge 21:00) egentlig er en norsk nyinnspilling av en sovjetrussisk tv-serie om byråkratiske forviklinger som opplevde MASSIV suksess på begynnelsen av nittitallet når Mikhail Gorbatsjovs glasnost- og perestroika-politikk åpnet for satirisk behandling av myndigheter på russisk fjernsyn?

Ha ha. Kødda. Det er ikke sant.

Det som derimot ER sant, men forbausende lite omtalt, er at den amerikanske psykoterapeut-serien «In Treatment», som går i reprise hver dag på SVT2 19:30 fra og med denne uken, faktisk ikke er en amerikansk tv-serie. Men en uvanlig trofast (ofte replikk for replikk) nyinnspilling av et israelsk TV-drama.

Jepp, «Be Tipul», skapt av Hagai Levi, gikk på israelsk fjernsyn i to sesonger (2005 og 2008), og har i tillegg til den amerikanske versjonen også blitt produsert i egne versjoner for Serbia, Slovenia, Romania og Polen (en egen ungarsk versjon kommer til høsten), alle med kun små kulturelle adjusteringer i forhold til plot og dialog, og alle produsert med Levi selv direkte involvert.

Den tredje amerikanske sesongen (det er sesong 2 som går i reprise på SVT i disse dager) forholdt seg imidlertid noe mer uavhengig til originalen, med selvstendig plot, siden den israelske serien kun ble produsert i to sesonger.

Levi jobber for tiden på et nytt prosjekt for israelsk fjernsyn: en dramaserie som visstnok tar utgangspunkt i konseptet til den prisbelønte (glimrende!) britiske dokumentarserien «Up!», som gjennom syv episoder (én hvert syvende år) har fulgt livene til 14 briter siden de var syv år gamle i 1964. (Ja, det betyr at en ny episode kommer i år!) Spennende, spesielt siden formatet til «Up!» på sett og vis er et slags speilbilde av «Be Tipul» sitt nyskapende «en pasient hver ukedag»-tidsformat.

 

PS