Ai, klassikervarsel. Seriøst, «Nosferatu: Phantom Der Nacht» (Silver 21:00) er den beste vampyrfilmen som noensinne er laget. Og der er det jo litt konkurranse, helt tilbake til F.W. Murnaus stumfilmklassiker fra 1922. Denne 1979-filmen av Werner Herzog er da også en slags frittstående remake av nettopp Murnaus film. Og mens Murnaus film hadde en så troverdig vampyr i skuespilleren Max Schrecks Grev Orlock at det frem til vår dag finnes konspirasjonsteorier om at Schreck faktisk var en ekte vampyr, hadde Herzog i sin «tittelrolle» en av få skuespillere i verdenshistorien med kapasitet til å tangere en slik skuespillerjobb: Klaus Kinski.

Den totalt uberegnelige, men likefullt geniale Kinski var Herzogs relativt faste samarbeidspartner gjennom fem filmer på sytti- og åttitallet, hvorav denne kanskje kan sies å være den beste (i skarp konkurranse med «Agurire»). Etter Kinskis død i 1991 fant ikke Herzog noen tilsvarende forrykt sparringpartner før Timothy Threadwell i «Grizzly Man» – en film som forøvrig får en ekstra klangbunn om man ser Herzogs dokumentar om samarbeidet med Kinski («Mein Liebster Fiend», 1999) rett før eller etter. Da vil mange av Herzogs voiceoversamtaler med Threadwell få en ekstra klangbunn som en fortsettelse av de evige, hissige ordskiftene med Kinski.

Mulig at dette ble litt på siden, men det er vanskelig å komme helt utenom sånt når man snakker om Herzog/Kinski. «Nosferatu» har uansett mer å by på. For eksempel Isabelle Adjani. Og dessuten er filmen et kroneksempel på en av Herzogs litt mindre omtalte styrker: musikkvalgene i filmene hans. I denne filmen er det særlig et stykke som vil brenne seg fast i underbevisstheten til de fleste som ser denne filmen: den tradisjonelle georgiske korsangen «Tsintskaro».

Bare spør Kate Bush. Seks år senere forsøkte hun å få (tidligere Herzog-samarbeidspartner) Florian Fricke fra tyske Popol Vuh (som ikke må forveksles med Jahn Teigens syttitallsband med samme navn) til å arrangere samme korstykke til bruk i hennes sang «Hello Earth», men i stedet endte hun opp med å bruke et sample av en annen fremførelse av «Tsintskaro».

SE OGSÅ:
«Hellstrøms mesterkokk» (TV3 20:30)
«True Blood» (NRK3 22:25)
«Status Norge: Bak murene» (NRK1 22:30)
«South Park» (TV2 Zebra 02:45)