• Også på tv i kveld: Sesongstarten på amerikanske «The Killing». Les anmeldelsen her.

Da jeg ble spurt om å levere en daglig spalte om tv-programmet på denne siden, var min første reaksjon: «Første post: 1. januar!»

Det virket jo så perfekt. Den ene dagen i året hvor det ikke er SNAKK OM å gjøre noe annet enn å krøke seg sammen på sofaen, i høyden iført en morgenkåpe, ringe indisk takeout (Oslotips: Shalimar Tandoori er din venn i nøden!) og gripe etter fjernkontrollen.

Vel. Det jeg ikke tenkte på var selve tv-tittingens naturlov: den dagen du ikke har noe annet å gjøre enn å se på tv er det aldri noe å se på tv. Og: gjett om det gjelder for i dag, a!

De to største norske kanalene frister for eksempel med henholdsvis en kavalkade over været i året som har gått, og et musikalsk skråblikk på verdens sult- og miljøkatastrofer tatt opp på Latter! på Aker Brygge (I shit you not), med kongene av norsk PK-buskis, Bye & Rønning. Aue.

Altså. «Trollmannen fra Oz» går på Svt2 ti over halv to. Det er jo strengt tatt verdens beste film, og om du ikke griner litt på slutten der (og midt inni -og litt før der igjen) er du et følelseskaldt monster som dessuten har festet altfor mildt i går. Men litt av ideen med denne spalten var liksom å grave frem små nuggets og rariteter på sendeskjemaene.

Denne dagen derimot, er dominert av mainstreamunderholdning og repriser av det traurigste slaget. Hva slags mennesker er det som sitter og ser på «Frasier»-maraton fra ti på halv ni til tolv på formiddagen (TV 2 Zebra) denne dagen? Og kan jeg få litt av medisinene deres? Tror det trengs sånn på generelt basis i dag. Det som fremfor alt trengs er telys og Serge Gainsbourgs «Melody Nelson»-album på halv guffe.

Det nærmeste vi kommer på TV-programmet er biografifilmen om Gainsbourg fra 2010, «Gainsbourg (Vie héroïque, fem på halv seks på Canal + Drama. Og det er dessverre ikke nærme nok i det hele tatt. Med mindre du er et av de altfor mange menneskene (mange av dem sitter visst i Oscarkomiteene som akkurat har begynt å stemme i disse dager …) som synes at fysisk likhet mellom hovedpersonen og skuespilleren som fremstiller ham/henne er det fremste kvalitetskriteriet for biografiske filmer.

Selv går jeg heller på Madame Tussauds.

Gainsbourgfilmen roter seg dessuten bort i umotiverte dukketeatersekvenser og et voldsomt fokus på hovedpersonens jødiske herkomst. Serge selv virket sjeldent særlig opptatt av dette, bortsett fra når han kunne bruke det som pikant krydder, f eks ved å posere i SS-uniform til albumet «Nazi Rock».

Det er derimot én virkelig god grunn til å se filmen (rent bortsett fra den fysiske likheten mellom de kvinnelige birolleskuespillerne og de de skal fremstille av Serges mange erobringer -Birkin, Bardot osv ..). Midtveis der et sted får vi nemlig den Serge-komponerte Jane Birkin-perlen «Le Canari est sur Le Balcon» presentert -med undertekster.

Noe som betyr at også vi med en skolefransk et sted rett over barnehagen et sted får med oss den sedvanlig morbid rørende historien om den unge jenta som setter kanarifuglburet på verandaen, går inn, setter på gassen på komfyren, og skriver en lapp hvor det står «kanarifuglen er på balkongen» før hun forsvinner i hallusjonasjoner av sommerfugler og pene blomster – og dør.

Her sunget av den ekte Birkin på et fransk TV-show fra tampen av det svingende sekstitallet:

Og her er en engelsk oversettelse fra et annet YouTube-kommentarfelt:

Before opening the gas she thinks of her canary
Before leaving once & for all life

She takes the cage & goes on the balcony

The cold wind of winter gives him chills

She opens the gas & lies down on her bed

On the pick-up she put on her favorite record

Already she lost her reason

She sees strange flowers strange flowers & butterflies

While night slowly descends on London

On the table with the girl asleep

You can read scribbled in pencil

Just these few words; the canary is on the balcony

Sånn. Da er det ingen grunn til å se filmen overhodet. Ingen årsak.

PS/Til info: Den erotiske filmen «Babe 2» på TV 1000 Action midnatt er forøvrig IKKE oppfølgeren til populære «Heldiggrisen Babe». Håper jeg.