Da Pål Bang-Hansen gikk bort for litt over to år siden mistet vi ikke bare en av de mest markante, mest identifiserbare (og imiterbare) og mest rutinerte tv-personligheter dette landet har sett. Vi mistet også en av de aller mest sentrale rollefigurene i den rett nok langtekkelige og fryktelig ujevne, men tross alt innimellom overraskende oppslukende, historien om norsk film.

Ikke bare i sin rolle som programleder for Filmmagasinet fra 1967 til 1993 (!), kanskje ikke engang hovedsaklig i denne rollen. Som skuespiller debuterte han allerede i 1949, i legendariske Arne Skouens «Gategutter» – se klippet over.

Men i tillegg regisserte han også hele seks spillefilmer mellom 1966 og 1979 (pluss produskjoner for tv). Av disse er (finfine!) «Norske byggeklosser» den klart mest kjente (for ikke å si kjære), mens «Kronprinsen» fra 1979 ofte trekkes frem som hans aller fineste øyeblikk -for å være litt konspiratorisk kan man spørre seg selv om det virkelig er helt tilfeldig at Pål Bang-Hansen aldri mer fikk lage spillefilm etter dette politiske dramaet basert på sanne (og høyst kontroversielle) hendelser knyttet til Arbeiderpartiets lenker til CIA.

Mer sindige folk enn denne spalten har i hvert fall stilt det spørsmålet tidligere.

Bang-Hansens «Bortreist på ubestemt tid» (NRK1 01:45) fra 1974 er mindre kjent, men både relativt populær og hederlig omtalt i sin tid. Filmen er noe så forbausende lite sjeldent som en vaskeekte vestlandskrim, basert på en prisvinnende roman av Sigrun Krokvik. Og fremfor alt er den ganske sjelden å se på TV. Riktignok ble den vist på samme kanal i fjor, men da hadde den ikke blitt vist på ti år, og før der igjen hadde det gått 20 år.

Så hvem vet når vi kan se den på skjermen igjen?

Flust av kjente, kjære og stadig sjeldnere observerte fjes for de som er opptatt av norsk popkulturhistprie er det også her: fra Svein Scharffenberg og Lars Andreas Larssen til Ingerid Vardund og Julie Ege (spørsmål: hvem av disse to fortjener tittelen «den norske Jayne Mansfield?» Kanskje ingen av dem, men i hvert fall ingen andre enn en av disse to!).

Se dessuten opp for Ola B. Johannessen i en liten rolle som tannlege – AKA mannen som skrev teksten til Odd Børres «Stress».

 

SE OGSÅ
Am I experienced (SVT2 20.00
Inglorious Basterds (TV3 23:30)
Mad Men (VOX 00:10)
Åndenes makt (TVNorge 03:40)