Trår til med trippeltips i dag, men måtte slite litt med å finne noe som bandt disse tre sammen. Vi går for et billig bokstavrim: Texas, tarmer og Thatcher!

«Bottle Rocket» (Viasat Film Action 14.00) er debutfilmen til Texaskompisene Owen Wilson og Wes Anderson, som også senere har samarbeidet jevnlig. Filmen er basert på en kortfilm de to lagde sammen så tidlig som i 1992. Forøvrig er samtlige Wilsonbrødre (det vil si Owen, Luke samt litt mindre kjente Andrew, som muligens gjør sin livs rolle her) med i filmen. Den inneholder også en av svært få severdige filmopptredener fra James Caan post-«Gudfaren». Filmen er ikke noe mesterverk, men den er søt. Jævlig søt, faktisk. Og den har den beste replikken Owen Wilson har avlevert i noen film noensine: «Exactly!» OK, den funker ikke så bra ut av kontekst. Men om du ser filmen tipper vi at du vil si deg enig.

«Den som vet hvordan lover og pølser blir lavet, får aldri mer en rolig natts søvn.» – Otto von Bismarck

Så det er mulig at det er risikosport å sette seg ned til «Hellstrøms Mesterkokk» (TV3 20:30), hvor deltagerne skal lage pølser fra bunnen av. Men jeg klarer ikke å motstå fristelsen. Dessuten blir jeg bare mer og mer fan av den ellers relativt joviale, godslige svenskekokken som FAEN IKKE GIDDER å ta imot dritt fra Hellstrøm! Han har jo dessuten rett i ni av ti tilfeller. Heia!

Er det én ting jeg hater med filmer satt i en bestemt epoke i nær fortid, er det når man overlesser med overtydelige tidsmarkører. Se f eks: «Erobreren». Eller strengt tatt samtlige norske filmer som noensinne er laget om 60-, 70-, 80- og 90-tallet. Jeg får dermed litt hissige rykninger av de første minuttene av «This is England» (SVT2 22:45), hvor vi (i likhet med i traileren over) får servert Margaret Thatcher, Rubiks kube, Falklandskrigen, BMX-sykler, Lady Di og Roland The Rat med flere. Jada, vi skjønner poenget, vi er i England tidlig åttitall, og vi trenger heller ikke den der skamusikken på toppen av det hele – HVOR DUMME TROR DERE EGENTLIG VI ER?

Men hey, filmen som følger er en riktig perle. En sår knyttneve i mageregionen, slik (nesten) bare britisk sosialrealistisk drama kan plassere den. En ikke kjempekjent, og relativt odd liten triviabit: Stephen Graham, som gjør en av to særdeles sterke hovedrolleprestasjoner her som sinnsforvirret høyreekstrem/rasistisk skinhead, er pussig nok i virkeligheten av 1/4-dels afrokaribisk avstamning. Er det lov til å dermed lure litt på hva (notorisk rasistiske, som de fleste av sine sicilianskamerikanske mafiabrødre) Al Capone hadde syntes om valget av Graham til spille seg selv i TV-serien «Boardwalk Empire»? Hver gang jeg ser Graham på TV eller på et filmlerrett begynner jeg forresten å tenke litt på en av mine favorittmusikkvideoer de siste ti årene:

SE OGSÅ:
«Soylent Green» (TCM 17:35)
«Simpsons» (Viasat4 18:30)
«True Blood» (NRK2 22:25)
«Letterman» (VOX 23:15)