Denne spalten pleier jo ofte å ende opp med å prate om musikk uansett hva temaet egentlig er, så i dag unngår vi omveier og går rett på sak, med tre anbefalte musikkrelaterte programmer!

«Jiri Kylian – glemte minner» (NRK2 15:15) er et portrett av koreografen som siden midten av syttitallet har blitt en av de vikitgste stemmene i moderne ballett, også i rollen som kunstnerisk leder for anerkjente Nederlands Dans Theater – kjent for relativt hyppige gjestespill i Den Norske Opera & Ballett. Og apropos et eventuelt gryende Norgesvenn-stempel (og apropos Bjørvika); «Forgotten Land» fra 1981 som du ser i videoen over, og som er en av Kylians aller mest kjente oppsetninger, tar utgangspunkt i et maleri av Edvard Munch. Så det så. Jeg greier riktignok ikke helt å gjette hvilket ut fra det klippet, gjør DU?

Jimi Hendrix-dokumentarer går det ørten på dusinet av, men «Jimi Hendrix Voodoo Child» (NRK2 15:15) har i det minste én nokså unik tvist. Filmen baserer seg på sitater av Jimi Hendrix fra såvel intervjuer som private brev. Og på lydsporet blir de lest opp av ingen ringere enn funk- og basslegende Bootsy Collins. Kan tenke meg verre ting å gjøre på en lørdags ettermiddag enn å høre stemmen til Bootsy i en time og et kvarter.

Apropos uvant stemmegiving: «Jag är sångerska, inte slav» (SVT2 19:00) tar utgangspunkt i en hendelse 1957, når den lovende unge afroamerikanske mezzosopranen Barbara Smith Conrad fikk synge rollen som Dido i Purcells opera «Dido and Aeneas». Mot en hvit Aeneas. Midt i tjukkeste segregerte sørstatene. «Let freedom sing!», for å ty til en velbrukt parafrasering av Martin Luther King Jr.

Ble dette en veldig, veldig gravalvorlig spalte? Også på en lørdag da. Et litt mer popcornvennlig bonustips er muligens på sin plass. «Enter The Dragon» (TCM 21:00) er Bruce Lee på sitt ballesparkende beste og har et helvetes fint soundtrack av Lalo Schifrin, som høres ut som et (særs vellykket!) forsøk på å parodiere eller i det minste blåkopiere Schifrins egne tidligere soundtracks for (særlig) «Mission Impossible» og «Dirty Harry» m.m. Bare med litt ekstra kung fu-effekter, som alltid er velkomment. «Hoooya!»

SE OGSÅ:
«Gordon Ramsay rydder opp» (VOX 19:55)
«Filmens Historie» (NRK2 21:10)
«Paradise Hotel» (TV3 01:10)