Et kjapt søk på SSB.no avslører at det er 22 kvinner i Norge som heter Pearl og 20 som heter Scarlett.

Hvor disse er født eller er bosatt nevnes ikke, men min mor har fortalt meg at blant hennes generasjon (og de født i tiåret før henne), var Scarlett og Pearl ikke uvanlige navn i indre Nord-Trøndelag. Uttalt PE-arl, med trykk på første stavelse og trøndersk diksjon. En søt liten historie som forteller mye om hvordan bygdekinoen brakte med seg en smak av den store verden – og enda mer om hvor enorm innflytelse filmen «Gone With The Wind» (TCM 21:00) hadde.

Alt ved denne filmen er grandiost, og alle rekorder ble slått: Med sine tre timer og 44 minutter var det den lengste amerikanske lydfilmen som hadde blitt laget på det tidspunktet. Den vant den første fargefilms-Oscaren for scenografi. Den holdt rekorden for mest innbringende film noensinne frem til 1966 med sine utrolige 400 millioner 1940-dollar internasjonalt, og om man adjusterer for inflasjon holder den fortsatt rekorden. Filmens ti Oscar var en annen rekord som holdt helt frem til «Ben-Hur» i 1960.

Også har jeg faktisk aldri sett den. Det er det med andre ord på tide å gjøre noe med, på en ellers litt treig TV-dag.

Kun fire av filmens skuespillere er forøvrig i live, den mest sentrale av disse er Olivia de Havilland (Melanie). 95-åringen (hun fyller 96 om nøyaktig en uke!) har levd et ganske tilbaketrukkent liv i senere tiår. Med noen ganske få unntak. Dette klippet fra fjorårets Cesar-utdeling (i Frankrike, der de Havilland har bodd siden femtitallet) er ganske jævla rørende:

SE OGSÅ:

Derrick (NRK2 17:00)
Hardtalk (BBC World 17:30)
«The Rocker» (TV2 Zebra 20:00)
Letterman (VOX 23.25)