«Virgin Suicides» (SVT2 21:15), spillefilmdebuten til Sofia Coppola («Lost In Translation» m.m.) ble av enkelte kritisert for å være vel mye form, litt lite innhold. Kanskje. Men i så fall er den et eksempel på formens triumf over innholdet.

Historien om de livsfjerne, isolerte Lisbondøtrene som kommer inn i småbylivet til Trip Fontaine og gjengen hans, midt i puberteten og den medfølgende seksuelle oppvåknongen, blir fortalt i et formspråk som trekker tunge veksler på Peter Weirs briljante «Picnic At Hanging Rock» fra 1975.

For ikke å snakke om musikken – én ting er originalmusikken til Air, som debuterte som filmkomponister. Og leverte noe av den beste musikken de noensinne har gjort. i hvert fall frem til den nyskrevne musikken til stumfilm- og sci fi-klassikeren «Le Voyage dans la Lune» (Georges Méliès, 1901), som de slapp denne måneden.

I tillegg valgte Coppolla selv ut et utsøkt knippe låter fra epoken filmen utspiller seg i, med tung fokus på søskenduoen Heart (<3 <3 <3). Pluss Norgesaktuelle Todd Rundgrens kanskje aller fineste hvitmannssouløyeblikk:

Som har en sentral plass i en av filmena aller fineste scener (spoiler alert!). En nær perfekt oppladning til, evt. utladning etter, en av Rundgrens osloopptredener denne helgen, med andre ord!

Mer musikk-tv i kveld forresten, om jazz er mer din greie: NRK2 viser i kveld en dokumentar om Thelonius Monk og hans forhold til den smått eksentriske baronessen Pannonica de Koenigswarter (NRK2 23:30), udødeliggjort (blant annet) i denne komposisjonen: