Den uavhengige, lavbudsjetts musikkdokumentarserien «Stocktown» føltes som et friskt pust da den ble sendt på svensk TV i 2003.

OK, i ettertid føles miksen av «alternativ hip hop», street art og alt det der litt vel som… størknede egg i dreadsa. Men sekvensen med hip hop-legenden Kool Keith er og blir allikevel en av de beste, mest usaklige musikkreportasjene som er sendt på skandinavisk TV noensinne.

I fjor kom faktisk en slags oppfølger, minst fem år for seint til at noen brydde seg noe særlig, og «Stocktown x Syd-Afrika» havnet da også på undervisningsfjernsyn. Et glitrende eksempel på hvor kort veien er fra så kalt «cutting edge» til pensum i pedagogikk. La oss sakse fra beskrivelsen:

«En roadmovie som ger en bild av det kreativa, musikaliska Sydafrika som sällan visas. De Sverigebaserade regissörerna Teddy Goitom och Benjamin Taft ville ta sig förbi den stereotypa rapporteringen av landet och istället fånga den kreativa atmosfären som präglar Sydafrikas gatumosaik.»

En beskrivelse som høres MINST like stereotyp ut som stereotypene dokumentaren vil utfordre, om man skal være litt kynisk. Jeg har allikevel lyst til å gi den en liten sjanse når den går i reprise i kveld (SVT1 22:00). Kanskje litt av nostalgi. Men også fordi duoen bak serien (vel, den duoen som er igjen av den opprinnelige trioen) tidligere har utvist en godt over gjennomsnittlig evne til å få sine utvalgte musikalske «eksentrikere» til å slappe av foran kamera.

Som demonstrert ovenfor, og forsåvidt som antydet i traileren til den nye dokumentaren.

Jo, jeg gir dette en sjanse. Kjedelig å være så kynisk hele tiden.

 

SE OGSÅ
Et lite stykke Thailand (TVNorge 21:30)
Russland og de gamle fiendene (NRK2 22:30)
South Park (TV 2 Zebra 02:45)