Norge er et land med en svært liten jødisk befolkning, og alt jødisk virker dermed fort fremmed på nordmenn. Vi vet så lite om jøder og jødedommen. For en oppfriskning av kunnskapen om jødiske skikker, anbefales IKKE kveldens episode av «South Park» (TV2 Zebra 19:30).

I denne episoden fra sesong tre, får nemlig Kenny bli med (jødiske) Kyle på … jødespeideren. Og la oss bare si at «South Park»-duoen Matt Stone og (jødiske) Trey Parker går fullstendig berserk i sine skildringer av hva som foregår der, i en episode som selvsagt kan tolkes som en slags satire over storsamfunnets oppfatninger av jødisk kultur og ritualer. Eller bare som en serie bisarre gags.

Episoden var nemlig den siste Stone/Parker produserte før en etterlengtet, sjelden ferie i en ekstra intensiv arbeidsperiode, rundt premieren til filmen «South Park – Bigger, Longer & Uncut». På noe tilnærmet en karrieretopp, bestemte de seg for å senke skuldrene, ikke bry seg så mye om responsen eller hvor bra episoden ble, og bare lage noe som var «dumb and weird». Når de så tilbake på sesongen fant de ut at dette ble episoden de var mest fornøyd med. Og den løse tilnærmingen la dermed føringer for hvordan de har arbeidet siden, og var sentral i å gi «South Park» den karakteristiske løse formen, den friheten fra konvensjoner som gjør at serien fortsatt føles overraskende frisk i dag, i sitt femtende (!) år.

Han fyren øverst er forresten Moses. Ser han ikke litt kjent ut?

SE OGSÅ:

«Derrick» (NRK2 17:00)
«Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby» (Viasat4 21:30)
«Kobra» (SVT1 21:30)
«Midnight Cowboy» (Canal+ Action 22:25)