Litt folkeopplysning: i kveld er det første pinsedag. Siden pinsen i Norge ofte omtales som «den ukjente høytiden», kan vi minne om at den markerer den førtiniende dagen etter at Jesus sto opp fra døden første påskedag. Med andre ord er det femitende påskedag, og navnet på høytiden kommer av det greske ordet for «femtiende», «pentekoste». Det er denne dagen den Hellige Ånd viste seg for apostlene i form av ildtunger, tok bolig i dem og fikk dem til å tale i tunger. Dette regnes som fødselen til den kristne kirke. Det er med andre ord kjerka vi feirer i dag, gratulerer!

Da passer det godt at NRK i sin Arne Skouen-kavalkade denne søndagen har kommet til «Herren og hans tjenere» (NRK 2 13:50) et drama fra 1959 (som ble nominert til den gjeve Gullbjørnen ved Berlins Filmfestival) med Claes Gill og selveste Wenche Foss i hovedrollen. Filmen er basert på et skuespill av Axel Kielland fra 1959, som igjen bygget på en sann historie fra Sverige. Og nettopp KJERKA står i sentrum her.

I 1952 ble nemlig den nyutnevnte, og etter sin tid liberale, biskopen Dick Helander beskyldt for å ha stått bak en bakvaskelseskampanje i prosessen frem mot valget. helander ble faktisk dømt for dette i en svært mye omtalt rettsak. I år 2000 gjorde man imidlertid DNA-tester av konvoluttene de anonyme, svertende brevene ble sendt i, og man kom fram til at Helander ikke kunne ha vært personen som slikket igjen konvoluttene.

Det gir jo troverdighet til plottet i Skouen og Kiellands nokså lett fiksjonaliserte versjon, uten at vi skal avsløre selve sluttpoenget her. Det vi KAN avsløre er at filmen byr på små roller fra både Harald Heide Steen senior og (en purung) junior.

SE OGSÅ:
«Mythbusters» (Discovery 21.00)
«Åndenes Makt» (TVNorge 21:30)
«Dokument utifrån: Mafien i Napoli» (SVT2 22:00)
«Vargtimmen» (Canal+ SF 23:35)