«Det luktar kanske pyton, men det är cirkusluft, romantiken blommar, mystiken gör en glad».

En gang for ikke så veldig lenge siden var sirkus en duft av noe eksotisk, verden som banket på stuedøra i en trygg liten bygd i innlands-Norge. Det var også fra sirkusets verden noen av etterkrigs-Norges mest markante, fargerike og store personligheter (ikke bare innenfor underholdningsverdenen) kom fra, som Einar «El Jucan» Olsen – eller Arne Arnardo. Som faktisk ville fylt hundre år i oktober.

Jeg vet ikke om det er derfor NRK viser «Cirkus Fandango» i dag (NRK2 10:50), men det er jo uansett passende.

I Arne Skouens film fra 1954 spiller uansett Arnardo (født Arne Otto Lorang Andersen) sirkusdirektøren Fandango. Sannsynligvis ganske så inspirert av Cirkus Arnardo, som Arne startet opp som Norges første omreisende sirkus kun 5 år tidligere. Et stykke kulturhistorie, altså, fra en verden som er i ferd med å dø ut.

For selv om Arnardos sønn Arild og hans datter fortsatt reiser rundt med familiens sirkus, har det ikke helt den samme schwungen og mystikken rundt seg i dag, og heller ikke noe i nærheten av det grepet det hadde på publikum). Skouens film byr ellers på gjensyn med en rekke andre kjente fjes for de med et sunt nostalgisk forhold til norsk kulturhistorie – Aud Schønemann og greier!

Som en liten bonus er vi pokka nødt til å poste dette klippet av El Jucan, fra OBOS-TV (!) i 1986. El Jucan kommer inn rundt ettminuttsmerke.

Sånne folk lager dem ikke lenger. Ett klipp vi fant mens vi googlet denne saken: her diskuterer Nils Ole Oftebrukt, unnskyld, Oftebro og Klaus Hagerup Arne Arnardo i anledning et teaterstykke som settes opp i Sarpsborg i anledning jubileet.

Ha et fortsatt godt Arnardo-år!

SE OGSÅ
Birdsong (SVT1 21:00)
Åndenes Makt (TVNorge 21:30)
Filmbonanza – OBS! Med ComoyoFilters redaktør Snorre Bryne!! (NRK1 23:20)
28 Dager Senere (TV2 23:45)