Du har god TV-underholdning. Og så har man det man kanskje kan kalle god metaunderholdning.

Da tenker jeg ikke på bølgen av mer eller mindre norske vrier på «The Office», som ble etterfølgt av en bølge mer eller mindre norske vrier på «Curb Your Enthusiasm», deretter en bølge mer eller mindre norske vrier på den danske vrien på «Curb Your Enthusiasm» (host, «Klovn», hark, Thomas Gjertsen, promp), helt til vi endelig skriver 2012 og hører rykter om at Morten Ramm jobber med noe som høres litt ut som en norsk vri på Joaquin Phoenix‘ mockumentary «I’m Still Here».

Nei, jeg tenker disse programmene som ligger så nært opp til det karikerte i sin slaviske anvendelse av etablerte virkelmidler innen sin TV-sjanger at de fungerer som parodi i seg selv. Aller best fungerer dette som metaunderholdning når grep fra en etablert sjanger tas ut til de mer bisarre ytterkantene av spillerommet i sjangeren. Et lovende eksempel denne TV-vinteren, en riktig nugget for de som setter pris på slik ufrivillig TV-underholdning, er «TV2 Hjelper Deg»-avleggeren «Redd Ferien Min» (TV2 20:30).

Jeg kan ikke huske sist gang jeg har ledd så mye av et norsk tilsiktet humorprogram som jeg lo av forrige ukes sesongpremiere, i hvert fall.

Vi skal ikke påstå at redaksjonen konstruerer problemstillingene selv. Men når utgangspunktet ser ut il å være at man har sendt et kamerateam på timelønn ned til charterdestinasjoner med beskjed om å finne noen å redde ferien til, kan det jo tenkes at man av og til har blitt litt ivrige etter å finne noen problemer å ta tak i?

Selve kjøttet i første program var en gjeng gutter tidlig i tjueårene på guttetur i Tyrkia som hadde fått et hotell i det man kanskje kan kalle en-og.en-halv-stjernes klasse etter å ha blitt lovet et hotell i to-og-en-halv-stjernes klasse (men betalt for ca. en-stjernes klasse).

Med dette som utgangspunkt tok man i bruk hele den (skandinaviske) avslørende TV-dokumentarens arsenal av grep og knep. VIL DETTE ØDELEGGE FERIEN TIL GUTTENE? (trist musikk) Skjult kameraopptak fra hotellrommene, hvor guttene (som forøvrig så ut som om de kjente hverandre fra det lokale basketlaget) IKKE FÅR PLASS TIL Å STREKKE SEG UT I SENGA ENGANG. (dramatisk musikk).

Kamera opp i fleisen til en lokal turoperatørguide – VI ER FRA TV – KAN IKKE DERE FIKSE OPP I DETTE NÅ? (mer dramatisk musikk) Oppgitt presserepresentant for turoperatøren sier noe litt uforsiktig på telefon. Pressesjefen hjemme i Norge må brannslukke og forsikre om at dette er trist og tragisk og ikke skal skje igjen.

Det hele i små bolker med superdramatiske cliffhangere, og andre små innslag innimellom: reporter sjekker støvnivået på et billig sydenhotell. Var visst helt greit! Kamerateam følger en tobarnsfamilie som tester «all inclusive».

Konklusjon? Joda, du sparer penger men det blir litt kjedelig i lengden. (Alternativ konklusjon: du får det du betaler for?)

Skal sies at kveldens program tentativt ser ut til å behandle noe som nærmer seg et reelt problem: en KOLS-syk turist som får helseproblemer av møkkete hotellrom, på tross av kontakt med turoperatør hvor hun har gjort dem oppmerksom på problemstillingen på forhånd.

På den annen side: regner med at dette betyr at produsentene har anledning til å gå ENDA MER bananas med dramatisk musikk, cliffhangere, skjult kamera og det hele.

 

SE OGSÅ:
Tungrockens historie (NRK2 20:45)
Gordon Ramsay rydder opp (TV3 20:30)
Berserk mot Sydpolen (TVNorge 20:30)
The Big Lebowski: A XXX Parody (Canal+ Hits 00:30)