Den ferske svenskproduserte TV-dokumentaren «Pedofilernas natt» hadde premiere forrige uke, godt timet til Halloween.

Magnus Arvidson og Mikaela Krestesens film tar nemlig utgangspunkt i Halloweenfeiringen i byen Anderson, South Carolina – med bymottoet The Friendliest City in South Carolina. Her samles en gruppe registrerte sexforbrytere i en aula, under offentlig oppsyn, på selve Halloween-kvelden.

Filmen stiller en rekke ubehagelige spørsmål: hva har den ekstremt økende oppmerksomheten rundt overgrep mot barn de siste tredve-førti årene gjort med oppveksten til amerikanske barn? Er det riktig å si at barn som drømmer om overgripere daglig (!) og ikke lenger kan gå den tradisjonelle «trick or treat»-runden i nabolaget, er tryggere enn de som vokste opp i en tid hvor samfunnet feide hele problematikken under det tykkeste teppet. Hva er den mørke siden av Megan’s Law, lovgivningen fra 1994 som gjør informasjon om dømfelte sexforbrytere (inkludert adresse og bilde) offentlig tilgjengelig?

Vi får høre om 16-åringer som har havnet i registeret på livstid etter å ha lastet ned nakenbilder av jevnaldrende – men får også møte personer som det definitivt føles riktig at samfunnet har et langsiktig oppsyn med.

Kort sagt: noe av det mest ubehagelige og viktigste vi har sett på TV på en stund. Heldigvis kan den også ses på nett, på SVT Play.

Anbefales!