Finnes det noe vakrere ord i det norske språk enn «matiné»? Sånn rent bortsett fra at ordet ikke stammer fra det norske språk overhodet da. SVT1, eller «svettan» som jeg liker å kalle kanalen, klinker uansett til med Ingmar Bergmans «Sommaren med Monika» fra 1953 klokka 14:25 i dag. En bittersøt historien om ung kjærlighet, sommer og skjærgård som det strengt talt ble produsert minst et par på dusinet av i denne epoken – jfr. norske «Ung Flukt» (1959) eller «Line» (1961). Selv om begge disse nok i stor grad var inspirert av nettopp Bergmans film.

Eller rettere sagt oppstyret rundt Bergmans film. Mer presis (Bergmans muse) Harriet Anderssons nakne hud i Bergmans film. Temmelig uskyldige greier sett med dagens øyne selvsagt, uskyldige nok til å bli sendt midt i matinétida, si!

Men HOT nok til at exploitationfilmprodusenten og -distributøren med det relativt fantastiske navnet Kroger Babb kjøpte rettighetene til det amerikanske markedet, og deretter klippet bort en tredjedel av filmen – dog IKKE nakenbadingsscenen – ga filmen et nytt soundtrack og den litt mer snappy tittelen «Monika -The Story Of A Bad Girl» (sjekk promomaterialet, yo: «the devil controls her by radar!»).

Og la dermed også mye av grunnlaget for den amerikanske myten (?) om den «svenska synden». Woody Allen har påstått at han overnattet på fortauet for å få billetter til en visning i Brooklyn. Det kan vel tenkes at filmen la opp fremtidig løpebane for unge Allen på mer enn ett vis også. Og hvis vi ser bort fra den styggeste insinuasjonen i forrige setning, tegner vel det scenariet opp en lite anerkjent kryssgang; fra høykultur til smuss og TILBAKE til høykulturen igjen. Det er litt vakkert, synes jeg. Soundtracket til Les Baxter fra den amerikanske smussversjonen av «Monika» er forresten også ganske vakkert, sjekk kutt to på denne videoen:

SE OGSÅ:
«Derrick» (NRK2 17:00)
«South Park» (TV2 Zebra 21:00)
«Bullit» (TCM 22:50)
«Eastbound and Down» (SVT2 00:15)