Liker du roboter, hummus og/eller hjernekirurgi? Da er du sannsynlig enig med herværende spalte om at vi har en helt enestående god filmkveld på TV foran oss. Vi trår til med et sjeldent trippeltips!

«Robocop» (NRK3 21:25) er en av Paul Verhoevens aller mest satirisk orienterte, mest tvetydige og subversive filmer, og det sier ikke så rent lite. Vi er i et fremtidig Detroit – en nær fremtid som vel vil bety cirka VÅR samtid, og et Detroit som vel er cirka like mye i oppløsning som virkelighetens Detroit er i dag. Nær-profetisk, og apropos profeter: filmens «Robocop» er en avdød politimann som blir vekket til live som en kybernetisk kriminalitetsbekjemper (fremragende spilt av litt undervurderte Peter Weller). Og her er det bare å kjøre ølbingo med de betydelige mengdene overlagte Jesus-paraleller. Inkludert en minneverdig sluttscene som involverer at vår frelser går på vannet. Ingen lager like tankevekkende exploitationfilmer som Paul Verhoeven!

Steve Martin-komedien «The Man With Two Brains» (TCM 22:40) fra 1983 er på den annen side renspikka sprøyt. Men det er en Steve Martin-komedie fra 1983, og renspikka sprøyt har kun unntaksvis vært bedre enn når det ble fremført av Steve Martin på film i 1983.

Med «You Don’t Mess With The Zohan» (TV3 2008) er vi derimot tilbake i satirisk terreng, eller i det minste i en slags politisk komedie. For det blir automatisk politiske undertoner når den overbeviste republikaneren og Israelvennen Adam Sandler lager en film om en Mossad-agent som … hopper av Midtøstenkonflikten for å bli metroseksuell frisør i New York. Det skal innrømmes at man ikke trenger å være medlem i noen Palestinagruppe for å få litt bekymrede rykninger av noen innledende sekvenser (særlig de stenkastende barna …). Men filmen ender tamejfan i en slags feelgood-oppfordring til broderskap mellom folkegrupper som føles merkelig oppriktig, og derimellom har du fått servert flere smakøse vitser (både politiske og apolitiske, begge deler stort sett med sterke seksuelle overtoner) enn du trodde du hadde mage til selv natt til lørdag. Om du spør denne spalten er det den nest beste filmen Sandler har gjort i karrieren sin (etter «Punch-Drunk Love») – og utvilsomt den morsomste.

SE OGSÅ:
«Wipeout» (OBS! med Ole Klemetsen) (TVNorge 19:30)
«At Night I Fly» (SVT2 20:00)
«Tudors» (NRK1 23:15)
«Mad Men» (VOX 00:10)