Vi har sneiet innom «Kobra» (SVT1 21:30) i denne spalten tidligere, både vår tidvise irritasjon over selve oppsynet til den arketypiske middelaldrende kulturkjekkasen og programlederen Kristofer Lundström («Kristofer Lundström är vegetarian,» for å sitere oppslaget hans i svensk wikipedia), men også hvor bra selve programmet er innimellom, når de finner fokus og har et interessant tema – og ikke minst interessante intervjuobjekter.

Begge de to siste kriteriene er på plass i kveld. Riktignok er ikke temaet «okkultisme i populærkulturen» noe nytt akkurat, det føles nokså gjennomsnakka både i høy- og lavkulturen (fra «True Blood» og «Twilight»). til samtidskunstens oppheng i svartmetall. Men det er ikke hver dag du kan sette deg ned til et intervju med Kenneth Anger på skandinavisk TV.

Hvem, sa du? Amerikansk eksperimentell (kort)filmskaper født 1927, notorisk helt siden han ble arrestert for sin første offentlige filmvisning i en alder av 20 år – et verk som tok for seg Angers homoseksualitet på et tidspunkt hvor slikt var forbudt ved lov. Minst like notorisk for sin tilknytning til den britiske okkultisten Aleister Crowleys religion Thelema. Angers mest kjente verk er nok «Lucifer Rising», opprinnelig påbegynt i 1966, fullført i 1972. Kanskje særlig på grunn av de båndene Anger på denne tiden hadde knyttet til britiske rockestjerner med interesse for det okkulte: både Jimmy Page og Marianne Faithful er med i filmen. Det er også Mick Jaggers bror Chris, selv om hans rolle er kuttet ned til det helt minimale etter uoverenstemmelser. På toppen av det hele er filmen høyst severdig på egenhånd, et slående originalt visuelt eksperiment enten du har interesse for det okkulte eller ei. Sjekk selv på YouTube, selv om det selvsagt anbefales å se den i sin helhet på et litt større lerret.

På tross av filosofiske/religiøse uovenstemmelser knyttet også Anger bånd til enda mer notoriske Anton LaVey, grunnleggeren av den amerikanske Church Of Satan – et trossamfunn som fortsatt er aktiv også etter LaVeys død i 1990, med base midt i Hollywood, apropos okkultisme og populærkulturen liksom. Og som også besøkes i kveldens «Kobra». Det meste burde dermed ligge til rette for et godt over gjennomsnittet (ok)kult program. Hill!

SE OGSÅ:
«Hellstrøm rydder opp» (TV3 14.00)
«Bored to Death» (TV2 Zebra 21:35)
«Gordon Ramsay rydder opp» (VOX 22:00)
«Migrapolis» (NRK1 22:30)