I dag, dere, er det duket for det offisielle verdensmesterskapet i OLM SKULING. Også kjent som Sergio Leones film «For en neve dollar mer» fra 1965 (NRK1 00:45). Den andre av de tre banebrytende filmene Sergio Leone gjorde med Clint Eastwood, filmer som i stor grad skulle etablere deres respektive karrierer (spesielt Eastwood).

I likhet med de to andre filmene til disse parhestene, er det ikke mange replikkene Leone har lagt i Eastwoods munn i løpet av filmens drøye to timer.

Som i de andre to filmene kompenserer Clint med en hel masse olm, olm skuling. Selv om repertoaret hans som skuespiller er betraktelig utvidet siden dengang, er han den dag i dag en av verdens fremste på akkurat dét. Kanskje verdens fremste nålevende olme skuler, faktisk. Men i «For en neve dollar mer» fikk han usedvanlig hard konkurranse.

I en liten, men viktig (og minneverdig!) rolle i samme film (kun kreditert som «pukkelryggen», i spaghettiwesternens navnløse tradisjon) plasserte nemlig Leone ingen ringere enn Klaus Kinski. Allerede da kjent som en av Tyskland, ja Europas fremste karakterskuespillere.

«Å se Kinski er ikke bare å se skuespillerkunst, det er å se Mennesket drevet til det aller ytterste, i total nød og total ensomhet», skrev selveste Jens Bjørneboe begeistret hjem fra en forestilling i Hamburg, for Dagbladet rundt samme tid som denne filmen ble innspilt. Senere skrev Kinski seg inn i filmhistorien fremfor alt gjennom de filmene han gjorde med regissøren Werner Herzog. Som han foraktet åpenlyst, tilsynelatende i likhet med filmmediet som sådan.

Men Kinski var i tillegg kjent for en ting til: han var villig til å gjøre hva som helst for penger. Og slik endte han altså opp på settet til Leones spaghettiwestern sammen med Clint Eastwood. I sin (notorisk upålitelige) selvbiografi har han omtrent like mye pent å si om Leone som om Herzog, og de to sidene om innspillingen handler stort sett om at det var OK å få ri på hester.

Men det nevnes også annetsteds at Eastwood skal ha blitt så vettskremt av Kinskis uberegnelige opptreden under innspillingen at han insisterte på at de to scenene hvor begge medvirker måtte filmes separat, så han slapp å være på samme sted som Kinski. Noe som vel dels understøttes av klippingen av scenen ovenfor. Med andre ord: verdens beste nålevende skuler, utskulet av selve kongen av olm skuling for evig tid.