Steven Seagal-filmen «Nico», også kjent som «Above The Law», går på TVNorge klokken 01:20 i natt. Helt streit trashunderholdning, med en relativt tidlig Sharon Stone-opptreden og en sedvanlig tøff Pam Grier i en annen rolle.

Men først og fremst tjener den i denne sammenhengen som en unnskyldning for å minne om MUSIKEREN Steven Seagal. Jepp, Steven er rene renessansemannen, som det heter på wikipedia: «action film star, producer, writer, martial artist, guitarist and reservedeputy sheriff».

Skal ikke krangle så altfor mye på gitarskillsa, de er vel fullt på høyde med et litt over gjennomsnittlig norsk danseband. Mikrofonen burde han derimot holdt seg unna. Men det greide han ikke på sitt 2005-album «Songs from the Crystal Cave»: et spektakulært makkverk hvor han fikk lurt med seg både Stevie Wonder, klassisk skolerte indiske tradisjonsmusikere og jamaicanske reggaestjerner som Tony Rebel og Lady Saw.

For å låne en beskrivelse fra wiki igjen: «outsidercountry-meets-world music-meets-Aikido». En alternativ beskrivelse er: «det grufulle øyeblikket hvor verden fikk høre Steven Seagal synge «Me want the punani!»».

Vi bruker like godt dette som unnskyldning til en ny liste, vi:

 TRE ACTIONSTJERNER SOM ER LIKE TØFFE PÅ MIKKEN SOM PÅ FILM

1. Clint Eastwood

OK, den sporadiske platekarrieren til Eastwood er mildt sagt ujevn, men mannen elsker både sin country og sin jazz, og begge deler skinner tross alt sammen i denne duetten med Broder Ray. Det er jo ikke direkte bra. Men det er både passe tøft -og samtidig ganske søtt.

2. Vin Diesel

Hør låta her

Vin Diesel fikk mye pepper når denne innspillingen fra 1986 lakk ut på nett i fjor en gang. Helt fuckings ufortjent. Rappingen er en nesten-godkjent kopi av Rammelzee, riktignok over middels snublete, men så er da også mannen bak trommemaskinen ingen ringere enn avantgardediscopioneer og samtidscellist Arthur Russell, som sin vane tro insisterer på å skifte taktart hvert tiende sekund og spenne beina på flowen til stakkars nittenårige Vin -eller Mark Sinclair som han fortsatt het dengang.

Altså, bare å befinne seg i samme studio som Arthur Russell i 1986 er MAJOR hipstercred, helt ut av denne verden. Så har da også Diesel/Sinclair en langt mer spennende bakgrunn enn, eh, filmene og skuespillet hans skulle tyde på: som rappende, breakdansende barn av kunstner/hippieforeldre i det tidlige åttitallets West Village.

At han i tillegg virker fullstendig uinteressert i å cashe inn denne potensielle credden, gjør ham i grunnen mye tøffere enn alle musklene og det der.

3. Robert Mitchum

OK, så er kanskje «actionstjerne» ikke noe presis betegnelse for legenden Mitchum. Noen «skolert sanger» kan man vel knappest kalle ham heller. Men tøffere blir det ikke, hverken på plate eller på film. Mitchum sang forresten også selv i den aller tøffeste scenen i sin aller tøffeste film, FANTASTISKE «Night Of The Hunter» (regi: Charles Laughton, 1955):

BONUSTRIVIA:

Om Steven Seagals egne innspillinger ikke akkurat har skrevet seg inn i musikkhistorien som noe annet enn ekstremtrivia, har han allikevel en liten plass i musikkhistorien lell. Tidenes objektivt sett ca. tredje beste gangsterraplåt noensinne, Above The Laws «Black Superman», starter nemlig med et sample fra …Steven Seagals «Above The Law».

He he, smått meta.

I og med at Above The Law (forøvrig verdens nest beste gangsterrapgruppe noensinne) ble dannet i 1989, er det vel heller ikke direkte usannsynlig at de lot seg inspirere av nettopp kveldens film på TVNorge når de valgte navnet.

Som i så fall må anses som nok ei litta, sårt tiltrengt, fjær i Seagals musikerhatt.

 

SE OGSÅ
The Hour (VOX 21:00)
Ei iskald verd (NRK1 21:15)
Damages (SVT1 22:00)
From hell (TV2 01:10)