Reprise på en musikkdokumentargodbit i kveld: veteranmusikkregissør Tony Palmers er kjent for sine samarbeid med alt fra Zappa (legendariske «200 Motels»), Beatles, Tangerine Dream og Peter Sellers til en rekke portretter av kremen av dagens klassiske utøvere.

«Bird On A Wire» (NRK2 22:15) fra 1974 var kun tilgjengelig som grumsete bootleg-VHS frem til 2010. Dokumentaren følger Leonard Cohen «nært og intimt», som det heter, på en Europaturné i 1972 som tar den kanadiske sangeren, poeten, forfatteren og låtskriveren (OK, han er vel «maler» også) fra Dublin til Jerusalem. Passende nok oppkalt etter en av Cohens aller fineste sanger, om du spør meg.

Tror den avdøde tyske mesterregissøren Rainer Werner Fassbinder hadde svart det samme om man hadde spurt ham også. Ikke bare bruker han låten i en sentral scene i klassiske «Fox and his Friends» (sjekk 6.06 på dette klippet). Samme år (altså 1974, som også er året kveldens dokumentar hadde premiere) fikk sangen både avslutte og gi navn til en av de mest merkverdigste produskjonene i Fassbinders mildt sagt omfattende og frenetiske produskjon: «Bird On A Wire» eller «Wie ein Vogel auf dem Draht» er en tre kvarters lang TV-spesial hvor Brigitte Mira, den aldrende hovedrolleinnehaversken i «Angst Essen Sehle Auf»/«Angsten Eter Sjelen» synger gamle kabaretsanger (og altså en Cohen-sang).

Med smått campy koreografi, sjekk:

Et siste lite apropos, eller bonus om du vil, siden vi først var inne på Leonard Cohen i uventet campy omgivelser. Her et klipp fra hans gjesteopptreden i Miami Vice i 1986, som den franske terroristen Francois Zolan:

 

SE OGSÅ
Hellstrøm rydder opp (TV3 19:30)
K special: Feist (SVT2 21:45)
Alien (Canal + Action 02:30)