«Tristram Shandy» (SVT2 21:30), eller «A Cock And Bull Story» som den egentlig heter, irriterer meg egentlig. Regissør Michael Winterbottom fulgte opp sin forrige film med hovedrolleinnehaver Steve Coogan, den innovative Tony Wilson/Factory Records/Manchester-filmen «24 Hour Party People», med å skru metahumorknappen på 11-over-slitsomt.

Filmen handler om en filmatisering av den såkalt ufilmatiserbare 1700-tallsromanen «Tristram Shandy» av Laurence Sterne, en bok som en mann som aldri klarer å fullføre sin egen selvbiografi, og slik sett blir filmen et speilbilde av det litterære forelegget: en film om det å ikke klare å fullføre en film.

Bare se hvor slitsom den forrige setningen der ble, da! Dessuten er det i seg selv noe litt slitsom over dette valget av litterær kilde for en slags moderne metakomedie. En marginalt smartere variant av det gamle trikset med å putte haugevis av Shakespeare-sitater inn i en tegneserie for å understreke at «dette er skikkelig høyverdig litteratur, dette også altså!» (se f eks Neil Gaiman. Eller (dessverre) Alan Moore).

Dessuten blir jeg litt personlig fornærmet over en scene hvor det insinueres noe svært uanstendig om voksne menns skjulte motiver for å skryte på seg en Fassbinder-interesse. Hrmf.

Men enda så langt oppi sitt eget rasshøl (eller opp i egen livmor, for å låne et i grunnen nokså minneverdig bilde fra filmen) alle de kjempesmarte vitsene og intrikate dramaturgiske påfunnene er, finnes det minst én kjempegod grunn til å se den.

Det var kanskje den andre filmen med duoen Winterbottom/Coogan. Viktigere er det at den introduserte trekløveret WInterbottom/Coogan/Brydon. For som du burde vite fra før, er det Michael Winterbottom som har regissert dette og forrige tiårs beste, mest gripende «komiserie», «The Trip». Med Steve Coogan og Rob Brydon i hovedrollene som seg selv, og sentrert rundt et forhåpentligvis fiksjonalisert, bittert rivaliserende og høyst skjørt vennskap.

Et grunntema som blir introdusert i scenene de spiller mot hverandre i nettopp denne filmen. Nokså nylig ble det annonsert at det kommer en ny runde med «The Trip», denne gangen med den kulinariske rundreisen som danner det løse dramatugiske rammeverket forflyttet til Italia.

Det er bare å glede seg blå i trynet, og varme opp litt med «A Cock And Bull Story» i kveld. Og deretter: et glass ABBA til grappaen.

 

SE OGSÅ
Ullared (TVNorge 17:30)
Kollektivet -Høydepunkter (TV2Zebra 19:00)
3:10 To Yuma (NRK2 21:40)