I den evige diskusjonen «var alt egentlig så mye bedre før» har vi idag kommet til kategorien «norske forviklingskomedier».

Det er riktignok 26 år siden jeg så den sist (Edda kino på Kalbakken RIP), men jeg tror «Plastposen» (NRK1 13:20) med Jon Skolmen fra 1986 besvarer det spørsmålet ganske kontant. Jeg husker ikke så mye av plottet og det er umulig å finne klare svar på internett, men det er noe med et kioskran og plastposen til Jon Skolmen som alle plutselig skal ha tak i. Hvorfor? Det husker jeg ikke, og det irriterer meg ganske kraftig.

Apropos Jon Skolmen – i denne spalten har vi ofte snakket om vårt svenske broderfolks betydelig høyere popkulturelle kapital. En skamplett på dette finnes derimot i form av den ytterst korte listen av nordmenn de har valgt å omfavne. Fleksnes og Elisabeth Granneman kan kanskje regnes som hederlige unntak, men ellers? Kings Of Convenience, Finn Kalvik, Hans-Erik Dyvik Husby… og Jon Skolmen, som fikk enorm popularitet med sin rolle i «Selskapsresan»-filmene, og utover åttitallet også medvirket i flere av sin selskapsmedreisende Lasse Åbergs barneprogrammer, samt noen ufattelig døve sketsjer på lørdagsunderholdningsprogrammet «Nöjesmassakren».

Er det lov å si det høyt? Vi prøver: Jon Skolmen har ALDRI vært morsom. Han var veldig trivelig på barne-TV, og virker generelt som en ytterst sympatisk og trivelig fyr, så trivelig at man faktisk får litt vondt av å si sånne ting om han. Han har nok til og med et uutnyttet potensiale som seriøs skuespiller, hans lille rolle var i hvert fall det eneste som faktisk fungerte i NRK-serien «Koselig med peis» nå nylig. Gi ham gjerne flere slike roller! Men morsom? Nei.

Selv om «Plastposen» burde by på en god del ufrivillig morsom putehumor, om dét er din greie. Det er vanligvis ikke min greie, men jeg er så innihelsikes irritert over at jeg ikke husker hva som var greia med den plastposen. Må bare finne ut av det.

Skulle tro filmen gjør nytten som «tidstypisk dokument» også.

 

SE OGSÅ
Real Housewives of New jersey (TVNorge 14:20)
Valdres teens (NRK1 22:40)
Eastbound and Down (SVT2 23:00)
Persona (Canal+ SF 02:30)