Sesongavslutning på glimrende «Hitlåtens historia» på svensk statsfjernsyn i kveld (SVT2 21:30), og de har virkelig spart en godbit til slutt; Journeys «Don’t stop believin’»!

Låta som senere har blitt stemt frem som tidenes powerballade, ble aldri noen virkelig massiv hit når den den ble sluppet i 1981, med en niendeplass som toppplassering på den amerikanske Billboardlisten (den norske VG-listas topp 20 kom den ikke inn på engang). Men det er noe ved denne sangens evne til å bite seg fast i underbevistheten, et potensiale til å lese inn egne assosiasjoner … Et potensiale som skulle gi sangen en av tidenes retrooppsving gjennom en serie film- og ikke minst TV-relaterte totusenstallsøyeblikk.

Aller først til å hente sangen frem fra halvglemselen var regissøren Patty Jenkins, som i en av de mest sentrale scenene i massemorderbiografifilmen «Monster» fra 2003, ga sangen en nesten like sentral rolle som skuespillerne Charlize Theron og Christina Ricci

Et langt stykke unna den sanitære, familievennlige ungdomsserien «Glee», som tok låten nærmere toppen av hitlistene enn Journey selv klarte med en motbydelig autonekorversjon i 2009 (en fjerdeplass på Billboard i 2009).

Men nettopp dette viser vel hvor mange forskjellige assosiasjoner som kan leses inn i sangens konkrete, naive og kjemisk ironifrie tekst om ungdommelig overmot og håp. Den fanger inn følelser som får en helt forskjellige bismak når man betrakter dem på avstand, fra et annet sted i livet. Og det var nettopp dette som ble så perfekt utnyttet i sangens aller, aller stolteste krysskulturelle øyeblikk: når den (overraskende for mange) fikk ærem av å være selve avslutningen på vår generasjons mest overanalyserte TV-serie: «The Sopranos».

I en scene som er like omtalt som den er kontroversiell. Og perfekt.

Journeys opprinnelige vokalist og medforfatter Steve Perry gikk lei av rockestjernelivet og trakk seg fra Journey når de fortsatt var på høyden av sin popularitet i 1987, og har siden holdt en relativt lav profil. Han hadde et kortvarig innhopp i Journey igjen på slutten av nittitallet, men har nektet å følge med dem ut på veien igjen for å fremføre «Don’t Stop Believin’» etter sangens gradvisse, men voldsomme oppsving. Det førte til at bandet måtte finne en ny vokalist – og endte opp med fillipinske Arnel Pineda, som de fant via en YouTube-video av Pinedas band The Zoo som fremførte «Don’t Stop Believin’»!

Tipper sangens budskap om å ikke gi slipp på drømmen har en ekstra klangbunn for Pineda, som med ett gikk fra å spille femtimers covelåtrsett på klubber i Manilla til å turnere stadioner verden over med Journey.

Mediesky Perry har dessverre ikke latt seg lokke til å stille opp for kveldens minidokumentar, men det har til gjengjeld de to andre låtskriverne. Selve tittelen og refrenget kommer fra rådet keyboardist Jonathan Cain fikk fra sin far under den lange perioden som nær-sultende musiker i LA før han fikk pianokrakken i Journey, like før innspillingen av «Escape» (1981-albumet «Don’t Stop Believin’» er hentet fra, som også fikk en avlegger i form av tidenes første rockebanddataspill, for Atari 2600 (se YouTubevideoen helt øverst).

Ellers møter vi blant annet «Monster»-regissør Jenkins og en av Sopranos-produsentene.

 

PS: Sist vinter fikk da også Steve Perry igjen oppleve at en fullpakket arena sang både versene og refrenget til «Don’t Stop Believin’» sammen med ham, om enn i en ltt annen setting …

 

SE OGSÅ
En idiot på tur (NRK3 21:40)
Tett på tre (TV2Zebra 21:30)
Seinfeld (Viasat4 23:00)
En moderne familie (TV2 23:10)

 

Få din dose popkulturelle trivia med dagens tv-tips:

: