På tross av det i utgangspunktet umulige konseptet som ligger i å fortelle hele filmhistorien som sådan i 15 entimers bolker, er den britiske dokumentarserien «Filmens historie» (kl. 21:10 på NRK 2) overraskende grundig (så langt konseptet tillater), flinke til å komprimere mest mulig informasjon inn i de litt absurde fem-minutters bolkene som kan avsees til diverse mesterverk og -regissører, og i det store og det hele mer enn OK. Hvis du greier å se bort fra den SJUKT IRRITERENDE aksenten og diksjonen til regissør Mark Cousins, som av en eller annen grunn har insistert på å gjøre voice-overen selv.

Kveldens episode ser ut til å være ekstra interessant, enten du sverger til klassisk Hollywood eller, kremt, Film Fra Sør/Øst -litt verre om du foretrekker Film Fra Sør-Frankrike, som en gang ble brukt som term for å beskrive daværende Oslo Kino-direktør Ingeborg Moræus Hanssens repertoirpolitikk … husker ikke om dette skjedde i offentligheten eller i en barsamtale, men samme kan det være. Tilbake til poenget:

I kveld har turen kommet til James Dean og hans generasjons ikoniske Hollywoodstjerner. Verdt å få med seg enten du er det minste interessert i film overhodet eller bare har en sånt speilposter med James Dean over peisen din – eller forsvant forresten sånne en gang på nittitallet?

Er du litt mer enn det minste interessert i film, har du eller burde du ha et forhold til den indiske mesteren Satyajit Ray eller de japanske mesterne Yasujiro Ozu og Akira Kurosawa. Som alle blir behandlet i det jeg antar blir femminutters bolker i kveld – men vi snakker femminutters bolker med eksklusive intervjuer med skuespillerne deres. For eksempel Kyoko Kagawa, som faktisk spilte sentrale roller både i Ozus nydelige «Tokyo Story» og Kurosawas «Akahige»/«Rødskjegg».

Noe som igjen var unnskyldning god nok til å poste YouTubevideoen over, i tillegg til at jeg ikke fant Kyoko Kagawa på YouTube. Yokos sang har riktignok ingenting med Kagawa å gjøre, men historien bak er sannelig mer enn dramatisk nok i seg selv.

 

SE OGSÅ
Kollektivet (TV 2 Zebra 19:00)
Gordon Ramsay rydder opp (VOX 20:00)
Det hvite båndet (SVT2 22:05)
Robot Chicken (MAX 03:05)