Hvis du liker gitarklimpring og japansk film av den mer stillferdige sorten, er «Nobody Knows» (Silver 23:00) kveldens soleklare valg. Eh, kanskje ikke tidenes tagline. Men for det første står gitarduoen Gontiti for det (overraskende) fine lydsporet. For det andre er det heller ikke til å stikke under en stol at «Nobody Knows» slekter mer på klassiske japanske mestre som Ozu (eller de tidlige filmene til Kurosawa) enn på manga, animé, lynkjappe krøssklepp og alt det der som denne spalten både er litt for gammal og litt for kulturimperalistisk anlagt til å sette pris på.

Den deler riktignok ett sentralt kjennetegn med japansk kanskje fremste filmeksportvare de siste ti årene, skrekkfilmen: fascinerandes odde barn. «Nobody Knows» er nemlig basert på en riktig så grim historie fra virkeligheten: når fire unge barn i Tokyo 1987 ble plassert hjemme alene i over et år (med knappe 50 000 yen, rundt 2000 kroner i datidens kurs, i lommepenger) når moren fant en ny kjæreste. Barna ble ikke funnet før tre måneder etter at en av dem ble drept (av venner av et av de andre barna!), og da i en tildels svært forkommet tilstand. «Nobody Knows» har adoptert grunntrekkene fra denne historien, og litt til, for eksempel at alle de fire barna har forskjellige fedre. Men klarer på underlig vis å lage en nesten … romantisk historie ut av dette, dog med klart morbide trekk. Det er tross alt Japan vi snakker om her.

Filmen hadde opprinnelig premiere på Cannes-festivalen i 2004, hvor dengang 14 år gamle Yuya Yagira til overmål vant den gjeve prisen for beste skuespiller. Siden denne spalten er over gjennomsnittlig opphengt i de stort sett grimme skjebnene til barneskuespilelre, kan vi opplyse om at Yuya heldigvis overlevde et antatt selvmordsforsøk i 2008, og nå ser ut til å være i ferd med å stable på plass en karriere igjen, etter å ha blitt castet (som stemmeskuespiller) i et nytt prosjekt fra «Cowboy Bebop»-skaperen Shinchiro Watanabe. Godt å høre!

SE OGSÅ:
«Luksusfellen» (TV3 20:30)
«Kobra» (SVT1 21:30)
«Bored to Death» (TV2 Zebra 21:35)
«Migrapolis» (NRK1 22:30)